That’s cool

Це cool і тому що здорово, і тому що прохолодно. Мова йде про рідинну систему охолодження CoolerMaster Seidon 240. Кілька місяців тому я поламав процесорний вентилятор при спробі його розібрати і змастити (шумів дуже) і з тих пір в мене була мегаконструкція з корпусного вентилятора і радіатора, змотаних дротами.

На яких температурах процесор працював при «рідному» вентиляторі я якось не звертав уваги, а от на моєму рукотворному шаманізмі він стартував з відмітки 54 градуси і при максимальних навантаженнях доходив до 98-100 градусів. Температура згоряння чіпа прцесора — 120 градусів, тобто було досить близько.

А ще він в мене хорошої моделі (Intel(R) Core(TM)2 Quad CPUQ6600), яка дозволяє непогано себе розігнати. Тому питання охолодження процесора я вирішив вирішити (ото загнув!) кардинально — купив потужну рідинну систему охолодження і почав експериментувати.

Перше, що я подивився: якою стала температура без розганяння. 30-32 градуси замість 54-х градусів — це прогрес. Максимальне навантаження показало 38-39 градусів. А це вже стало цікаво... Дзвінок другу, потім читання інтернет’у і мій процесор з 2.4-гігагерцового стає 3.6-гігагерцовим. При цьому не висне, не глючить, не перезавантажується — ніяких побічних ефектів від розгону.
[volodia@BIG ~]$ cat /proc/cpuinfo|grep Hz|sort|uniq
cpu MHz : 3600.000
model name : Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz

Стартує він тепер з температури 36 градусів і при максимальному навантаженні показує 48. Якщо скрутити швидкість вентиляторів з 2000 обертів на хвилину до 1500, щоб не так страшно гуділи верхня межа зростає до 54 градусів (які до модифікації були нижньою межею!)

Якщо подивитися на ціни процесорів і системи охолодження, то неважко підрахувати, що система себе окупила та ще й трошки залишилося. Це не враховуючи, що при традиційному апґрейді довелося б міняти і материнську плату з пам’яттю, бо 775 сокет і DDR-2 майже відійшли в історію.

P.S. Пізніші випуски цього ж процесора «гналися» до 4GHz. Може і собі спробувати?..




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?