Трохи про ностальгію, мозговий штурм і мінімалізм

Чисто «для ха-ха»: спробуйте згадати себе 13 років тому. Де ви бували? Що ви робили? Що вас захоплювало?

Важко? Мені трохи легше — на той час я потрапив на роботу в абсолютно фантастичне місце. Тоді там розробляли:

  1. Електронну карту Львова. Хто пам’ятає Google Maps тринадцять років тому? Правильно — ніхто, бо їм лише вісім. А уявіть собі тоді: приблизити карту, віддалити, потягати туди-сюди — чудеса!
  2. Єдину розрахункову книжку за комунальні послуги. Ви зараз маєте можливість оплатити всі послуги однією квитанцією в одному місці? Ні. Якщо на місце потихеньку претендує «Приват24», то про єдину квитанцію і досі ніхто не говорить. А тоді зацофані, облуплені ЖЕКи (ще не ЛКП — ЖЕКи!) на своїх вторможених 386-х і 486-х приймали платежі за квартплату, світло, тепло, гарячу і холодну воду (до фен-шую бракувало тільки газу, ну так його і по цей день фіг де електронно заплатиш, крім того ж «Приват’а») і видавали за це все одну квитанцію з детальною роздруківкою скільки і за що (Я тоді був просто в шоці скільки різної чортівні об’єднує термін «квартплата». До речі: а ви в курсі за які саме послуги ви платите цей платіж? Поцікавтеся — офігієте. Особливо коли знайдете в списку те, чого в житті нема ;-) ).
  3. Електронний портал, де б кожен мешканець міг знайти: документи міськради, інформацію про державні органи, маршрути транспорту, кафе, музеї, театри, їх репертуар, час роботи і т.д. Звичайно це все він міг знайти і на тій же карті, ні ній же він міг знайти свій будинок, переглянути його історію і технічні характеристики, а ще подивитися на що скаржилися він та його сусіди в аварійні служби. Там же можна б було повідомити показники лічильників і переглянути розмір комунальних платежів.

З цих планів планами залишилася добра половина, а те, що було зроблено або поступово померло, або потихеньку жевріє як окрема задача.

Тоді я міг залишатися на роботі до пізньої ночі, зараз (так-так — я працюю там само) — чекаю закінчення робочого дня, щоб піти додому.

Чому я це все згадав? Тому що у відрядженні в Одесі я був учасником заходу, організованого ПРООН, на якому різні міста презентували свої проекти. Які проекти? Одне з міст планує розробити карту, де кожен мешканець міг би знайти свій будинок і повну інформацію по ньому... Інше — інформаційний портал, де зібрані докупи офіційні документи органів влади, інформація про них та новини міста...

Послухав я це все і зрозумів, що гучні заяви посадовців про те, що Львів може стати лідером в ІТ-галузі — пустий трьоп. Львів вже є лідером! Просто лідером... А був далеко попереду — чемпіоном. Ви самі це все похоронили, а тепер самі ж розказуєте що треба зробити. Лицеміри!

Але повернемося в Одесу. Після того як ми всі представили свої проекти, їм детально перемили кісточки розумні люди — ментори (в одного з учасників нашої команди — Романа — вони цілком справедливо засоціювалися з дементорами), кожен з котрих по черзі всім нам по черзі оголосили: «Проекти в тому вигляді, з яким ви приїхали — фігня. Візьміть з них основну ідею і нормально пропрацюйте її.»

Після цього два дні ми сиділи то самі, то з тими ж менторами і визначалися що ж нам викинути і як найкраще презентувати те, що залишилося. Зрештою навіть мінімалістичний варіант почав подобатися всій нашій команді. В кінці ми знову всі по черзі презентували результати нашої роботи.

Львів отримав ґрант ПРООН. Наші ідей все ще найцікавіші!




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?