Комп’ютер у коробці від дискет

Кажуть злі язики, що комп’ютер дозволяє вирішувати надзвичайно багато проблем, які до його створення просто не існували :-)

Як би там не було, але більшість з нас так чи інакше призвичаїлися до цього домашнього улюбленця, з допомогою якого чи то надрукувати текст, чи то знайти новий рецепт торта набагато зручніше, ніж альтернативними способами.

Виробники комп’ютерної техніки та програмного забезпечення щедро постачають нас новинками і, якщо кілька років назад куплений комп’ютер був просто «вертольотом», то зараз він для нас вже «гальмо» і ми йдемо на закупи в магазин чи фірму за черговою новинкою.

Але у такого прогресу ще є один побічний ефект, який наразі для широкого загалу залишається, так би мовити, «за кадром»: все те, що раніше потребувало досить багацько місця зараз поміщається на нігті мізинця, а отже комп’ютер, який раніше займав пристойну площу на робочому столі зараз можна помістити, скажімо, у коробку від дискет.

altЦе послужило стимулом для розробки цілої серії мікрокомп’ютерів, які в залежності від своїх можливостей мають більші чи менші розміри. І серед них справді є екземпляри для яких такої коробки буде цілком достатньо.

За непристойно малу ціну (орієнтовно 220 доларів) можна придбати мікрокомп’ютер VSX-6118-V2, розмірами всього 110х66 мм (розміри дискети приблизно 133х133 мм). На цій площі ми отримуємо:

  • процесор Vortex86 300MHz
  • 128Mb оперативної пам’яті
  • відеокартку з 32Mb пам’яті, здатну видати зображення з максимальною роздільною здатністю 1280х1024
  • 4 USB, 4COM, 2 PS/2 (клавіатура та миша) і 1 IDE роз’єми
  • мережну картку 100MBps

Ще близько 30 доларів буде коштувати гігабайтовий жорсткий диск, виготовлений за технологією DiskOnChip, який на відміну від своїх класичних братів не має рухомих деталей, а тому набагато надійніший і енергоощадніший, а заодно і менший.

Мале енергоспоживання дає нам ще два плюси:

  • слабке нагрівання, а отже ми не будемо слухати шум вентиляторів
  • більшу автономність: коли Вам вимкнуть електроенергію, то на UPS’і така крихітка «проживе» набагато довше ніж стандартний системний блок.
  • Щодо джерела живлення: вся ця конструкція живиться напругою 5 вольт і разом споживає близько 700 міліампер, якщо не включати додаткових пристроїв, наприклад флешки. З ними можливо споживання дойде до одного ампера. Такі параметри може видати будь-який блок живлення з USB-інтерфейсом, який буде додатково коштувати близько 10 доларів, а якщо хочете заживити це від автомобільного прикурювача — близько 20 доларів.

    Додамо ще мишку, клавіатуру і все одно отримаємо комп’ютер за 300 доларів. Залишився монітор, але тут економити не варто — здоров’я дорожче. Думаю непоганий вживаний монітор можна знайти за 50-100 доларів, але це вже як пощастить.

    Параметрів цієї крихітки цілком достатньо, щоб запустити на ній Windows XP, проте Ви збережете собі нерви і час, якщо встановите Windows 98 або якийсь не перевантажений функціоналом Linux. Звісно ж ігри на такому комп’ютері не дуже пограєш, але для простої офісної роботи чи мандрів Internet’ом його потужності вистачить.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?