Хто такий FTP...

Після поради у статті Роутер своїми руками використовувати для обміну файлами FTP замість стандартних засобів Windows до мене звернулося дуже багато читачів і обидва задали одне і те ж запитання: «А що таке FTP?».

FTP — це абревіатура з англійських слів File Transfer Protocol, що дослівно перекладається як «протокол передачі файлів». Це стандарт, який реалізують ціла купа серверів і ще більше клієнтів. Він дозволяє зробити зовсім небагато:

  • перевірити ім’я та пароль
  • узгодити між клієнтом і сервером перелік можливостей
  • здійснювати навігацію по віддалених директоріях
  • отримувати та встановлювати атрибути віддалених файлів та переіменовувати їх
  • передавати файли, як з клієнта на сервер, так і з сервера на клієнт
  • Oе є несуттєві можливості та розширення, які мало кого цікавлять.

    Для *NIX-операційних систем є досить багато реалізацій сервера FTP (proFTPd, Pure-FTPd, wu-FTPd, тощо), деякі з них перенесені на Windows. Також в серверних версіях Windows’a є FTP-сервер від Microsoft’a, який як і слід було чекати нормально доступний лише з інших Windows’ів.

    Я думаю більшості користувачів набагато більше сподобається сервер для Windows’a freeFTPd, який, як видно з назви є безплатним, займає всього 663Кб, надзвичайно легко інсталюється та налаштовується.

    Щодо клієнтів, то їх всіх мабуть не перерахує ніхто, а серед популярних лідером прийнято вважати FileZilla, хоча, наприклад мені, його в дії бачити не доводилося. Тому що був непотрібним. А непотрібним він був через те, що у всіх популярних файлових менеджерах — FAR, Total Commander, FreeCommander, тощо є вбудовані клієнти FTP і мало хто захоче встановлювати ще одну програму, коли все можна зробити у звичному і зручному інтерфейсі.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?