Короткий огляд і враження від IPad2

06.09.2011 Микола

Одного прекрасного дня коли відпочивав я в Трускавці (поїхав з сім’єю на вихідні до друга) подзвонив до мене одногрупник і запитав чи можу я встановити йому якусь операційну систему на подарований його мамі iPad2. Я втішився що класна штука попаде в руки і сказав «принось в понеділок», тим більше, що я знав (бо раніше прочитав в якомусь огляді), що операційна система там встановлена, а просто при першому включенні треба зареєструвати оце чудо в iTunes і обов’язково через підключення до звичайного настільного комп’ютера.

Сталося. Приніс мені товариш планшет. Перше що мене здивувало це проста, але дуже якісна коробка (якість перевірена моєю дочкою, бо я незчувся коли вона стягнула кришку від неї на підлогу і стала зверху. Десь секунд 20 вона таки простояла а самій кришці нічого) з мінімумом аксесуарів (власне в коробці з «техніки» був лише сам iPad, USB-шнур для підключення його до комп’ютера і до зарядки і зарядка), а також кілька листків ні про що, які соромно назвати інструкцією.

При спробі включити IPad він виводив красиву і лаконічну картинку із зображенням USB-шнура і логотипу iTunes і з написом ITunes. Скачав я ITunes і, одночасно з тим як я вставив шнур в комп’ютер з запущеним ITunes-ом, iPad розблокувався і навіть реєстрацію можна було відкласти на потім, хоча без неї навіть стандартну читалку книжок не встановиш, хоча це перше що пропонується при спробі увійти в AppStore. При реєстрації в Apple виник нюанс, що треба реєструвати свою картку Visa, або іншої платіжної системи. Робити цього я не хотів, бо пристрій то не мій і ще нюанси там відбувається перевірка країни магазину, країни випуску картки, поштового індексу власника картки/пристрою. Як любить писати PVS EPIС FAIL, бо еплівського ПрогМагазину в Україні ще нема, є в Росії і індекс можна знайти російський, хоча навіщо брехати незрозуміло, а де взяти номер картки якогось росіянина я не знав. На допомогу прийшов інтернет і я зареєструвався в американському AppStore і індекс ввів Нью-Йоркський, а про картку там можна обійти введення даних якщо реєструватися після входу з iPad-а в ПрогМагазин і реєстрації після вибору якоїсь безкоштовної програми.

Оце єдине нетривіальне по що я ходив в Інтернет. Далі все просто і інтуїтивно зрозуміло, а дико приємно те, що відкривається все миттєво (фільми, pdf-и, ігри, вордівські файли відкриваються для перегляду без встановлення сторонніх програм). Інтерфейс, до-речі цього всього був російськомовний.

Дойшов я до джейлбрейка і встановив його так само легко як і знайшов (на планшеті була iOS версії 4.3.3). Пішло-поїхало почав вишукувати і встановлювати всякі ліві програмулі (безкоштовні звичайно) з магазину Cydia. Потім звернув увагу, що на екрані великого комп’ютера якесь повідомлення в iTunes-і, а я захопився і не відключив шнур від пристрою. Повідомлення було про можливість оновлення до версії iOS 4.3.5 і навіть повідомлення, що в цій версії є україномовний інтерфейс (я ж реєструвався по-чесному і написав що країна перебування Україна).

І тут відбувся мій EPIC FAIL.

Власне оновлення пройшло без проблем, мого додаткового втручання і навіть досить швидко (за якісь 5 хвилин при тому що файлик був вагою десь приблизно 330 Мб). Включився iPad після оновлення сам і навіть сам переключився на українську мову (а може це я вже брешу, бо не пригадую точно), але джейлбрейк злетів разом з усіма програмами встановленими з магазину Cydia. І я знову побіг в інтернет з питанням що робити? І взнав що, на жаль, нічого, бо iPad виявився найбагатшої комплектації 64 Гб з 3G і це єдиний, який ще ніхто не зміг відкатати назад. Я трохи засмутився, але потім заспокоївся: все ж таки україномовний інтерфес, а потреби в цього мого колеги такі що і доступних функцій йому достатньо.

Після цього я перевернув свою діяльність в напрямку того щоб щось туди закачати і попробувати як воно буде працювати. Спробував фільми хоче або з ПрогМагазину або я відразу не зрозумів як. Факт той що довелось програмою FreeStudio переформатувати фільми в формат для IPad (це загалом mpeg4, але програма пропонувала власне вибір для iPad і я не вникав далі, може там якісь є особливі настройки). Проблема: відкриваю в iTunes вкладку фільми там красується іконка ПрогМагазину перетягую туди фільм, з’являється такий звичний нам плюсик який ми часто бачимо при drug’n’drop-і, а фільм не додається. Я вже мало не розчарувався, а потім вирішив спробувати «ход коньом» і нажавши на фільмі праву кнопку миші і вибравши пункт «відкрити за допомогою...» вибрав iTunes і о чудо получилось фільм відкрився внутрішнім плеєром iTunes-а і коли я закрив його перегляд він з’явився в вікні фільми поряд з іконкою ПрогМагазину (там ще щось помінялось в зовнішньому вигляді, але це було мені несуттєво). Після таких маніпуляцій фільми почали добавлятись по-людськи (тобто простим drug’n’drop-ом). Приємною виявилась можливість додати обкладинку, тобто я брав обкладинку українською мовою з інтернету і квадратна картинка фільму мінялась на обкладинку з коробки ДВД у властивостях файлу в ITunes. Передача фільмів на iPad відбувається дуже просто шляхом синхронізації пристрою з комп’ютерним ITunes. Фільми відкриваються просто миттєво і виглядає це дуже класно, бо вибравши іконку відео на екрані з’являється перелік фільмів, а коли вибрати фільм в праву частину екрану стає обкладинка, а в лівій відображається коротка інформація про фільм тривалість, назва і ще там щось і красива кнопка Play.

Користування інтернетом в iPad максимально просте і дуже зручне — стандартний браузер Safari. Окремо є програмка для перегляду YouTube, і окремо є хороший поштовий клієнт. Єдине що мене напрягло в користуванні інтернетом це те, що пишучи коменти, наприклад, він настирливо пропонує заміну слів і міняє їх сам — де цю функцію відключити я не побачив, але пишучи в коменті слово «кліків» я отримав автоматичне виправлення на «клінік».

Загалом для пересічного користувача IPad має прекрасні наперед встановлені програми серед яких календар-планувальник, записник, інтернет-бровзер, програма для перегляду відео на YouTube, AppStore, поштовий клієнт, програма для перегляду відео, для роботою з вбудованими камерами, програма для прослуховування музики (iTunes), при першому вході в ПрогМазазин пропонує встановивти безкоштовну читалку яка є дуже симпатичною і зручною у використанні (інтерфейс схожий на книжкову полицю і при перегляді книжок підготованих для перегляді на iPad виглядає так ніби гортаєш пальцем книжку, працює в програмі зібльшення/зменшення розміру шрифту, коротко кажучи дуже зручно). Крім того не можуть не радувати такі милі серцю дрібниці як гіроскоп, дві камери (дуже якісні), автоматичне регулювання яскравості дисплею (працює відмінно, очі не напрягає).

Додатково можна встановити Skype — безкоштовно і працює він прекрасно, без тормозів.

Що сподобалось мені особливо, це те, що програма яку ти скачуєш відразу встановлюється і не треба морочити собі голову з всякими налаштуваннями і процесом встановлення. А з використанням комп’ютера можна взагалі накачати потрібні програми і синхронізувати з iPad і все автоматично встановиться. Можна добратись навіть до дрібниць типу на якому екрані розмістити іконки.

Динамік в iPad непоганий, нічого постороннього з нього я не чув, але на свій розмір я б сказав що він навіть класний.

Інтернетом я користувався через Wi-Fi без проблем по всій хаті і навіть недалеко на вулиці, з’єднання було стійке і ніяких нарікань не викликало, Bluetooth не тестував, але думаю що працює він також добре. Не тестував я і 3G, але мені цікаво чи він буде працювати з українськими операторами, бо в налаштуваннях там світився AT&T.

Висновок для себе я зробив такий, що штука класна і дуже зручна для практично всього що пов’язано з використанням інтернету звичайним користувачем (мабуть тільки зі скачуванням посторонніх файлів засада, бо він їх просто качати не буде, або треба шукати якесь стороннє ПЗ) крім набирання складних текстів з графіками, формулами і т.ін., а другий висновок такий, що без інтернету штука абсолютно непотрібна хоча й дуже красива.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?