Якщо дурницю постійно повторювати, то з часом вона стане незаперечною істиною

Фразу, яку я обрав за назву статті, я прочитав сьогодні зранку десь на безкрайніх просторах Inernet’y. Спочатку я не надав їй значення, але до кінця дня я зловив себе на тому, що лише за сьогодні мені неодноразово траплялися підтвердження цього афоризму.

Для початку я побачив текст, де людина переконана, що правильно писати «гоцул» замість «гуцул". Взагалі-то перше також час від часу вживається, але в образливо-зневажливому контексті. Натомість текст, що трапився мені людина писала про себе, тобто навряд чи хотіла себе образити чи принизити.

До цього випадку мені пригадався аналогічний, який, мабуть, багатьом з Вас доводилося спостерігати: зараз всі масово пишуть «В’ячеслав» (з апострофом), хоча, якби на уроках української мови не спали, а щось трохи слухали, то знали б, що імена Вячеслав, Святослав пишуться без апострофа, а Генадій з одним «н» (бо Гена, а не Генна), а Зеновій — через «е» (бо Зеник, а не Зиник і не Зіник).

Так само на «другий захід» в школу хочеться відправити цілу купу людей, котрі вважають, що правильно писати «не доїдати», «не безпечний», «за те», «на кінець» і інше з тієї ж серії.

Я ніколи не знав жодного правила української мови (просто тому, що з них більше вийнятків ніж самих правил ;-) ), але ж це все просто вухо ріже, якщо його вимовляти, дотримуючись відповідних пауз чи, у випадку з апострофом — пом’якшення/непом’якшення літер.

Час від часу ловлю себе на вживанні русизмів і з острахом усвідомлюю, що це вже стає нормою. Збоченою, неправильною нормою, зумовленою навколишнім мовним середовищем. І великою проблемою є те, що ці дурниці нам втовкмачують з екранів телебачення. Саме це було другим за сьогодні прикладом мовного казусу: програма новин на каналі СТБ, диктор постійно повторює фразу «згадати усих», замість «згадати усіх». Я би списав це на недолугість чи вади мови диктора, але внизу екрана великими літерами красувався напис «ЗГАДАТИ ВСИХ», тобто на цю помилку вже запрограмований весь колектив редакторів новин! І цими бздурами вони «годують» всю свою аудиторію!

При цьому нам постійно товкмачать, що в нас потрібно захищати якусь чужу мову (найчастіше російську). Та нам СВОЮ потрібно, не те що захищати — її вже рятувати потрібно!

Люди! Думайте що і як говорите та пишете!!!




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?