Прибирання в комп’ютері

Спочатку історія з Internet’y:

Розмова двох комп’ютерщиків
1: Люди дивні! От чому, коли несуть на ремонт взуття, то почистити його перед цим — само собою, а коли несуть комп’ютер, то ніхто не почистить, а мені тою пилюкою дихати!..
2: Якщо люди самі почнуть чистити комп’ютери, то в тебе зникне половина замовлень.
1: А й справді.... Іду в аптеку за масками...

Мораль цієї напіванекдотичної історії така: більшість проблем з комп’ютером виникають від його забруднення — бруд заважає тепловіддачі, стається перегрів, а потім перегріта деталь виходить з ладу. В особливо клінічних випадках від бруду можуть навіть зупинятися кулери.

Щоб уникнути проблем є два очевидних рішення:
1. мінімізувати можливість попадання пилу і бруду всередину системника
2. регулярно чистити «нутрощі» комп’ютера

Тепер про все це детальніше.

фільтр з тканини» src=фільтр з тонкого поролону

Найпростіше зменшити кількість пилу, що потрапляє до системного блоку, можна якщо підняти його з підлоги на стіл — внизу пилу завжди більше.

Більш серйозних результатів можна добитися виготовивши саморобні фільтри з повітропроникної тканини або з тонкого поролону.

Також рекомендують корпусні кулери ставити таким чином, щоб вони видували повітря з системника, а не втягували в нього — тоді частина пилу, що не встигла осісти видується, так би мовити, транзитом.

З запобіганням розібралися — переходимо до чистки.

Задача — максимально прибрати пил і бруд зі всього системного блоку, бо почистивши тільки кулери і радіатори ми залишаємо ще цілу купу грязюки, яка першою долетить до них, а якщо її не буде, то втягувати доведеться ззовні — це довше. Тому Вам вибирати: чистити по-чуть-чуть і часто чи серйозно але рідко.

Я лінивий і чищу рідко, тому доводиться чистити серйозно.

По-перше: все що можна помити — треба помити. Оскільки корпус можна мити практично весь, то краще повністю розібрати системник. Якщо не пам’ятаєте яка деталь де кріпиться — поетапно фотографуйте процес розборки, хоча там помилитися проблематично, але не неможливо.

Коли люди бачать наступний мій крок вперше, то стоять з широко розкритими очима і ротами: кулери можна мити під краном! Просто їм після цього слід дати добу на просушку: я кладу на підвіконня — там і сонце світить і час від часу вітер дує.

Далі — радіатор процесора — його теж можна мити. Якщо Вам вдасться зняти його так, щоб основна маса термопасти залишилася на процесорі — це добре, якщо ж ні — постарайтеся не змити її (хоча я свою змив десь роки два тому і жодних проблем досі не маю, попри те, що процесор AMD — він «гарячіший» ніж Intel).

CD/DVD приводи, флопік, кардрідер, харди під краном звісно не помиєш, але протерти металічні та пластмасові деталі корпуса вологою тряпкою можна без проблем.

Залишається материнська плата, пам’ять і PCI/PCI-Express — картки. Їх можна чистити лише насухо, але тут є одна проблема — тряпка постійно зачіпається за контакти і добре витерти пилюку не вдається, тому в цих місцях її зручніше зчищати яким-небудь пензлем.

От ніби і все. Далі збираємо все, що можемо, коли висохнуть кулери і радіатор — ставимо на місце і їх, під’єднуємо дроти і працюємо.

P.S.(для особливо талановитих читачів) Перед розборкою комп’ютера його слід вимкнути з електромережі!




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?