Про Ubuntu, йожиків і Бога

Цікава і складна тематика розповзлася по українських блогах і стояти осторонь якось не випадає, тим більше, що в статті ZARS'a я вже потихеньку почав цю тему зачіпати.

Про що йде мова можете собі скласти уявлення з того, що я знайшов на даний момент і пов’язаних статей тих же авторів:

Повністю своє розуміння релігії я навряд чи зможу сформулювати навіть якщо напишу десять статей, тому спробую короткими тезами викласти думки про те, чого торкалися Владислав, Роман і Володимир.
 

Церква. Її проблема в тому, що зі спільноти вона перетворилася в організацію. Організація — це автоматично фінансова діяльність, як наслідок — ласий шматок для різного роду пройдисвітів, як наслідок — розпорошення на конфесії, течії, секти і «чим далі в ліс» тим очевидніша жадоба наживи.

Щоправда це зовсім не відміняє того факту, що саме там найбільша концентрація високоморальних і духовних людей. Зрештою ніколи не слід забувати слова «Робіть так як вони кажуть, а не так як вони роблять», як і інших мудрих порад з Нового Заповіту.
 

Міф про конфлікт науки і релігії. Навіть, якщо цифра «90% атеїстів серед вчених» відповідає дійсності, то, взагалі кажучи це їхні проблеми. Найвидатніші з них, які справді робили прориви в науці — це тих решта 10%. Історію про Альберта Ейнштейна і університетського викладача вже напевно весь «Кантакт» перепостив і перелайкав. Найцікавіше: автор теорії, на якій чи не найбільше попаслися атеїсти — Чарльз Дарвін — теж був глибоко віруючою людиною і стверджував лише, що людина еволюціонувала після створення її Богом. І всі археологічні розкопки доводять, що він мав рацію — між мавпою і людиною НЕМАЄ проміжкової ланки — це незалежні види. І спільного предка теж немає...

Також любима атеїстами «теорія великого вибуху» теж підсовує їм більше задач ніж відповідей. По швидкості розширення галактик вони більш-менш прикинули час до «нульової точки» і до появи планети Земля. Так от: за їхніми підрахунками получається, що для утворення сполуки амінокислот, яка відповідає найпростішому живому організму по всі поверхні Землі ще й досі мали б відбуватися НЕПОВТОРЮВАНІ (тобто вже не випадкові) перебори комбінацій з частотою в декілька штук за секунду. Та навіть, якщо припустити, що нам просто пощастило і така сполука утворилася «з перших спроб», то все одно ніхто з них не в стані пояснити що ж відрізняє живу клітину від мертвої — по структурі-то вони ідентичні.

Пекельні страшилки. Як не дивно більшості людей пекло напророчили саме атеїсти. В християнства на цю тему досить ліберальні погляди:
«Бо не слухачі Закону справедливі перед Богом, але виконавці Закону виправдані будуть.
Бо коли погани, що не мають Закону, з природи чинять законне, вони, не мавши Закону, самі собі Закон,
що виявляють діло Закону, написане в серцях своїх, як свідчить їм сумління та їхні думки, що то осуджують, то виправдують одна одну»
якщо відкинути особливості стилю, то вийде щось таке: не віриш в Бога — на здоров’я — можеш вірити хоч в бабая, хоч в чупакабру, але врешті-решт значення мають твої вчинки і ставлення до життя. Зло не залишиться без кари, добро не залишиться винагороди. І в це чомусь вірять крім адептів всіх релігій ще й такі науковці як психологи.
 

Рекурсія. Теза про те, що нашого Творця теж хтось створив. Не приносить ніякої користі, лише є додатковою темою для дискусій (тут поки обґрунтуєш, що нас хтось створив — запаришся). Радість від неї можуть мати хіба біологи: для них це стимул шукати способи створити життя (наступне вкладення рекурсій), а стимули (навіть брєдові, типу філософського каменю) ведуть до нових відкриттів, що є «зер гут».


Як на мене причина появи атеїзму — це СЛІПА віра. Без пояснень. Без обґрунтувань. Без аналізу. Без зв’язку з наукою. Від такого і справді хочеться втекти чимдалі. Мене, наприклад, тріпало, коли священик в церкві казав «Не читайте Дена Брауна! То є зло!». Я його прочитав десь за місяць до того — нема там нічого злого — просто брєд, який абсолютно не відповідає Євангелію, на якому ніби-то базується. Fictionbook. Його не треба боятися чи забороняти. Достатньо сказати «Перечитайте Євангеліє і порівняйте — самі побачите що автор вигадав».

Як тільки включаєш в процес логіку, починаєш бачити зв’язки, причини, наслідки, закономірності — все стає на свої місця, магічним чином зникають протиріччя між науковими фактами і релігійними догмами, вибудовується гармонійне ВЗАЄМОДОПОВНЕННЯ.

P.S. Не втримаюся від жартівливого доповнення Володимирових паралелей: Windows — шаманство з бубном, а в MacOS — повний буддистський фен-шуй.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?