Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву

Якщо хтось цікавився цінами на житло, то знає, що середньостатистична людина має таку зарплату, що зможе дозволити собі купити квартиру тільки якщо буде збирати на неї років так 50, якщо попри то ще щось їсти купляти. Єдиний більш-менш прийнятний варіант — кредит. Тоді квартиру Ви маєте відразу, а наступні 50 років думаєте де взяти гроші на їжу.

Щоб ситуація не була такою плачевною наша держава придумала різноманітні програми сприяння молоді в житловому питанні. Всіма ними займається «Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», який має свої регіональні управління в кожній області. Львівське знаходиться за адресою Винниченка 8 на третьому поверсі, але вивіска є лише всередині будинку, а так — орієнтуйтеся по вивісці «Ратуша» — редакція цієї газети знаходиться в тій же будівлі.

Право на отримання кредиту на пільгових умовах у Вас є якщо Вам не виповнилося 30 років і два роки назад я «якраз встиг». Тепер розкажу Вам все що про них знаю і думаю.

Почнемо з того на що ж власне Ви маєте право. Варіантів є декілька.

Перший — той за який їх всі сварять: Ви самостійно шукаєте об’єкт, берете кредит в банку-партнера, а під час погашення відсотків частину гасите Ви, а частину — фонд. Причина нарікань класична для нашої держави — грошей в бюджеті постійно немає, фонд свої платежі затримує, а штрафні санкції банк-то Вам виставляє, а не державі... От через це на даний момент ця програма або взагалі припинила існування або існує чисто формально — її нікому не пропонують.

Другий — працездатніший. Об’єкт Вам пропонують в Фонді, кредит також дають в Фонді, відсотки Ви сплачуєте звичайні, але ціна квадратного метра в забудовника встановлена в нормативну державну ціну (різниця як мінімум кілька сотень, множимо їх на метри квадратні — дістаємо кругленьку суму).

Третій дуже схожий, але тут навпаки — ціна квадратного метра встановлюється забудовником, але відсотки за кредит Ви сплачуєте пільгові.

Чим ці два варіанти кращі — та тим, що виключається зі схеми банк і, відповідно, коли Ви сплачуєте все вчасно — ні в кого до Вас жодних претензій немає.

Гіпотетично існують ще варіанти, де Вам надається знижка за вчену ступінь, дітей, певні галузі роботи, але фінансуються вони дуже вутло і на них розраховувати практично нереально.

Ще один момент, який треба враховувати — є норми площі на які Ви маєте право: 20 м.кв.на сім’ю + 20 на кожного її члена, тобто сім’я з Вас одного чи одної має право отримати кредит на 40 м.кв., двоє осіб — 60 і т.д. Друга норма — ціна метра квадратного. З якого потолка вона вираховується невідомо, але у всіх варіантах крім другого Ви різницю відразу побачите. Відповідно всі надлишки — і по площі і по ціні Ви повинні сплатити самостійно. А тепер — головна фішка імені наших реалій: якщо Ви берете квартиру меншої площі або (нереально, але угодою передбачено) знаходите об’єкт з вартістю метра квадратного нижчою від норми, то отримуєте в кредит не ту суму, на яку теоретично маєте право, а суму розраховану по цих менших показниках.

Для оформлення кредиту потрібні:
— довідка, що Ви стоїте в черзі на квартиру (для Львова — береться в міськраді)
— довідка про склад сім’ї (з ЖЕКу)
— довідка про доходи (якщо Ваш сукупний дохід суттєво менший платежу — Ви вважаєтеся неплатоспроможним і кредиту не отримаєте)

Здаєте всі ці документи і якщо є відповідне фінансування, то через якийсь час Вас запросять підписати відповідні угоди з фондом і забудовником. Угода з фондом підписується також в Києві, тому на неї доведеться чекати найдовше.

Коли все підписано — затягуйте пояс. Хоча кредит і пільговий, але все ж відчутно б’є по сімейному бюджету. Особливо якщо є різниця в ціні або площі.

Це теорія. Практика набагато «веселіша». В мене «радість» розпочалася, коли я виявив, що в угоді мають бути два додатки, які ще й значаться «невід’ємними», але їх насправді ніде немає. Все би нічого, але саме в них розрахунки що і коли платити. Питаю «як платити?» — кажуть «а от тобі чорновик, а чистовик зробимо потім і тебе покличемо». Ага! Півтора року — ніхто нічого так і не зробив.

Друге «щастя» — десь за пів року повністю помінявся склад працівників. Починають розбір польотів — «Ви, мовляв, того не заплатили і тамтого не заплатили». Беру папери які є, квитанції, йду до них, кажу «покажіть що і де я мав заплатити і не заплатив». Відповідь мене вбила: «Я угоди не читала в мене от тут на паперчику записано, я перевіряю по бухгалтерії, а там нема». Яке мені діло до їхніх паперчиків??? Не знаю. Зрештою вони також погодилися, що то якась лєвотня і сіли перераховувати. Наступне питання «А де Ваші додатки до угоди?». Тиц-триндиц, приїхали! «В очі не бачив, ніхто з Вас мені їх не зробив, маю тільки чорновики». Ви думаєте вони кинулися додатки робити? Фіґ там! Відксерили собі мої чорновики. А найсмішніше: я недавно помітив — в одному з них також помилка.

Третє щастя — нова команда чомусь вирішила поміняти банк через який проходять всі розрахунки. Ну що ж — їхнє право (передбачене в угоді).«Потрібно, кажуть, робити ще один додаток, але поки він через Київ пройде то буде довго — от я на листочку видрукую той кусок з новим номером рахунку і на нього платіть». Дежавю. Скоро рік, а нормального додатка я в очі не бачив.

Пів року спілкування з попередньою командою працівників, майже рік з цією — а так досі і плачу суми з неправильного чорновика на рахунок з іншого чорновика.

А останній «вихід на зв’язок» — це взагалі фантастика!!! Я розраховував почути все що завгодно — щось треба підписати, щось поміняти, але «Я не можу знайти деяких Ваших документів. Чи не могли б Ви їх заново зібрати?»... Я аж припух. Гіпотетично бухгалтерія зможе мені зробити довідку про зарплату за тамтой період, паспортистки в ЖЕКу за чоколядку поставлять стару дату на довідці, але де я їм візьму минулорічні підписи на довідці про чергу, як там в міськраді вже половина чиновників помінялася??? Пробую відмазатися: «А для чого? Кредит в мене вже є, а значить коли його видавали всі документи були. Нащо вони Вам зараз?» Ніби поки що проканало, але якщо будуть наполягати — чесне слово — пошлю самих ті довідки збирати.

Ніби нечасто доводиться з ними спілкуватися, але в деякі моменти хочеться роздрукувати табличку «Обережно бюрократія! Небезпечно для мозку!».




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?