Чи крутиться соняшник?

Багато в житті зустрічається дивного і непоясненого і часто нам доводиться просто-напросто у щось вірити і щось додумувати.

Але так само часто буває і навпаки: ми готові «зуб дати», що точно знаємо і бачили, і в книжках читали про ....., а насправді виявляється, що все це — міф, красива вигадка, романтична легенда.

Отже давайте спробуємо розібратися, що з категорії «це всім відомо» насправді є вигадкою.

Сьогоднішню статтю я присвятив «факту», про те, що сонях обертається за сонцем.

Прикол в тому, що я дуже люблю читати, почав «понаднормово» читати книги як тільки вивчив всі літери, і так сталося, що ще давним-давно, можливо ще за Совєцького Союзу, а може вже і в перші роки нашої незалежності мені потрапила в руки книга, де, серед іншого, був описаний експеримент одного студента:
Чуваку стало цікаво «яку ж енергію виробляє квітка соняха за світловий день під час свого «обертання». Він назбирав потрібну апаратуру, пішов на поле соняшників, під’єднав прилади до квітки і ...звичайно ж ...побачив повний 0.

Спочатку наш експериментатор подумав, що йому трапилася хвора квітка, але на всьому полі не крутилася ЖОДНА квітка. Тоді він продовжив експерименти з різними сортами і в різних куточках спочатку країни, а потім і світу.

Як Ви мабуть здогадалися — в жодному місці, жодна квітка не оберталася за сонцем.

Студент став вченим, опублікував статті в наукових і науково-популярних журналах, дослідження, купу статистичного матеріалу, які свідчать про протилежне, а на сторінках підручників, оповідань і романів сонях і до наших днів крутиться...

Звідки ж взялося таке стійке переконання, що люди в нього так вірять?

Ну по-перше — люди охоче вірять в красиві речі. Значно охочіше ніж в очевидні...

По-друге — сонях справді досить розумна квітка, але не набагато розумніша ніж більшість його родичів. Хочете побачити ефект соняха? Поставте будь-яку рослину на підвіконня. За якийсь час листки і стебла повернуться в напрямку вікна — в напрямку найбільшої освітленості. Точно те ж робить і сонях, але в нього найпомітнішою частиною є його квітка, яка теж в процесі росту повертається в напрямку найбільшої освітленості.

Придивіться — на полях соняхи повернуть на південь, а якщо є джерело тіні (дерева, стіна) — в напрямку від нього.

Звісно ж більшу частину дня при такому положенні квітки вона буде обернута до сонця (ну майже, але в нас, як завжди, «чуть-чуть не рахується») і це дає ще один «аргумент» на користь легенди.

І тільки якщо дивитися на поле рано-вранці, або надвечір, то можна побачити як все насправді виглядає, а щоб Ви не бігли шукати найближче соняшникове поле — ось Вам моє фото — тут дуже добре видно де сонце, а куди розвернуті квіти:

поле соняхів




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?