Internet-радіо

Преамбула. На мордокнижці один цікавий чоловік випадково звернув мою увагу, що на сайті Золотий фонд української естради є така річ як радіо. Коли я вирішив подивитися чи можна його слухати не з сайту, а просто в плеєрі, виявилося — ні, бо ніяке це насправді не радіо, а плеєр, в який завантажується список програвання кожен раз по-різному перемішаний. Так що якщо ви відкриєте його з двох різних комп’ютерів — почуєте абсолютно різні пісні.

В списку було лише трохи більше тисячі пісень, тому я його засунув не в плеєр, а в качалку файлів і до кінця дня вже мав локальну копію всього золотого фонду. Цікаві є речі, скажу я вам.

А тепер амбула.

Це все нагадало мені, що насправді я вже мав справу з налаштуванням Internet-радіо, тільки там натуральна on-line трансляція з мікрофонів через мікшерний пульт, а тут потрібно просто файли з папки відтворити.

Спільною частиною для обидвох задач є сервер трансляції icecast, але в першому випадку потік для нього створює програма DarkIce, а файли вміє транслувати набагато простіший ices від авторів того ж icecast'a.

Єдині суттєві граблі — свіжі версії ices не вміють читати mp3 (там щось з ліцензуванням змінилося), а бавитися з перекодуванням в OGG бажання зовсім не було, тому довелося брати пакет ices0
urpmi icecast ices0

Конфігурація обидвох програм шикарно коментована, тому привести її до працюючого вигляду — справа кількох хвилин.

На локальному комп’ютері я вже слухаю своє радіо. І якщо по локалці під’єднатися до нього, то чути точнісінько те саме, що й мені. Спробую щось придумати, щоб це все якось роздати «в небо».

Варіант, який передбачає оперативне підключення DJ-я вимагає дуже мінімальних змін конфігурації, так що зробити з цього подобу повноцінного радіо теж багато часу не займе, хоча для справді повноцінного здалося б побавитися трохи серйозніше — хоча б з програмним мікшером і плавним переходом між плеєром і мікрофоном, а не просто миттєвим переключенням.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?