Ядро Linux'а оновилося до версії 3.0

Заглянув сьогодні на kernel.org подивитися що свіжого з'явилося відколи мене туди заносило востаннє і маю для всіх лінуксоїдів приємну новину — найсвіжіша версія вже має нумерацію 3.0

Що ж такого нового і хорошого там з'явилося, що аж поміняли першу цифру?

Судячи по опису — нічого :-(

Насправді перелік змін такий, що мала б вийти версія 2.6.40, але на честь двадцятиріччя ядра та десятиріччя гілки 2.6 свіжу версію гордо пронумерували 3.0

Зміни містять поліпшення кешування в деяких файлових системах, додавання декількох нових драйверів, зміни в коді віртуалізації (віртуальна машина XEN тепер повністю чи майже повністю в ядрі), ну і звичні дрібні правки то тут то там.

В цьому є свої плюси:

— вихід нової версії — це зажди плюс — щось краще працювати почало, щось нове з'явилося

— не буде проблем з сумісністю (хто пам'ятає перехід з 2.4 на 2.6, той зрозуміє що я маю на увазі), адже по-суті основні частини коду залишилися на місці

От тільки тест-драйв нового ядра особисто мені доведеться відкласти. Справа в тому, що під час своїх експериментів я знайшов дві речі, які суттєво полегшують мені життя:

— файлова система з можливістю стискання reiser4. Тепер я на ній тримаю документи і інші речі, що потенційно надаються до стиснення.

— планувальник BFS. Це така корисна річ, яка дозволяє працювати без видимих пригальмовувань і підвисань навіть на досить старих комп'ютерах. То була хохма, як розробники ядра пробували переконати розробника BFS, що його планувальник неефективний. На їхній аргумент «беремо звичайну 12-ядерну десктопну машину» він їм відповів дуже різко і, як на мене — цілком справедливо. Я вдома до чотирьох ядер ледве дожився, на роботі одне, і те Celeron, а працювати-то хочеться спокійно, а не чекати поки якась ресурсожруча гадюка «відпустить» систему.

З різних міркувань обидві ці фічі в ядро не включені, а додаються до нього патчами. Так от наразі ці патчі є лише для версій 2.6.38 та 2.6.39, відповідно. Тому доведеться чекати поки не вийде принаймні патч для reiser4 — без хорошого планувальника ще обійтися можна, а нечитабельні диски — це не є гуд.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?