Граблі «домашньої» IP-телефонії

Рідко я зачіпаю тему IP-телефонії, хоча вона дуже цікава і широка. Може це тому, що статті технічного спрямування я пишу переважно як нотатки для себе, а інформації на цю конкретну темі в internet'i — навалом.

Отже коротка постановка задачі: є точка R і точка S, в обидвох є internet, в точці R є ще й міський телефон. Люди в точці S також періодично хочуть дзвонити на міські номери, але з мобільного — то трохи напряжно в плані фінансів, а стаціонарного — нема і найближчим часом не передбачається.

«Прокинути» існуючий номер за допомогою IP-телефонії — рішення очевидне і на перший погляд не складне, але треба врахувати декілька нюансів:

1. Потрібен сервер, оскільки 99% ширпотребівських пристроїв його роль виконувати не можуть, а під’єднатися до нього — майже завжди не просто хочуть, а вимагають. Якщо є постійно ввімкнений комп’ютер — проблема вирішена: ставимо відповідне програмне забезпечення, налаштовуємо його, прописуємо в клієнтських пристроях і «Похали!». Якщо постійно ввімкненого комп’ютера немає — теж невелика біда — досить багато пристроїв (маршрутизатори, медіаплеєри, мережеві накопичувачі) зараз мають прошивки, які в більшому чи меншому обсязі це саме програмне забезпечення в себе включають і їх потужності цілком достатньо на такі невеликі проекти. До речі: це саме програмне забезпечення — це як правило Asterisk, рідше — FreeSwitch, в промислових пристроях може бути щось своє специфічне, але тратити «сумашедші бабки» на них заради мінімалістичного проекту — простіше по мобільному поговорити.

2. В точці S потрібен телефон або FXS-шлюз, який дозволяє створювати VPN-з’єднання.«Ліричний відступ»: при під’єднанні телефонів і ліній класичної дротової телефонії до IP використовуються т.зв. шлюзи, в яких телефонні порти бувають двох типів:
FXS — дає гудок в лінію, до нього під’єднуються звичайні телефони.
FXO — сам виступає в ролі телефона, тобто гудок повинна подати інша сторона

Якщо в телефоні такої можливості немає, то є дві можливості його використати: або сервер буде безпосередньо доступний через internet (що «не є гуд», бо кулхацкєри підберуть/зламають пароль і подзвонять на міжнародний напрямок — вік не розрахуєтеся), або VPN з’єднання має зробити маршрутизатор, до якого цей IP-телефон під’єднаний, причому в цьому випадку необхідні ще додаткові налаштування і на сервері і на маршрутизаторі. Коротше: краще б це вмів безпосередньо телефон.
 

Граблів більше ніби немає. Далі потрібно просто акуратно зробити налаштування:

  • VPN-сервер на тому ж обладнанні, що і IP-телефонний або на шлюзі поруч
  • прокидка портів на маршрутизаторах
  • три користувачі на IP-телефонному сервері (один для вхідної лінії і два — для апаратів)
  • налаштування самих пристроїв (IP-телефонів чи IP-шлюзів)

Якщо ніде не перемудрити — має працювати!




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?