Кілька слів про налаштування Wi-Fi

Мобільні технології, до яких ми вже звикли в царині зв’язку помаленьку починають виходити на конкурентноспроможний рівень і в комп’ютерній галузі. Зокрема вже зараз важко знайти людину, яка не чула про бездротовий стандарт Wi-Fi.

Звичайно коли все підключено дротами це і надійніше, і безпечніше, і швидкість роботи його більша, але є ряд ситуацій, коли зайвий дріт або недоречний, або його немає куди підключити або його просто немає :-D.

В таких випадках і допоможе Wi-Fi, але його попередньо потрібно налаштувати та ще й так, щоб до Вас в мережу не вліз ніхто сторонній і швидкість була якомога більшою.

Щоб ніхто не вліз прийомів є декілька:
1) після налаштування приховати ідентифікатор Вашої мережі (SSID) — тоді зловмисник навіть якщо побачить, що якась мережа є все одно змушений буде вгадувати як вона називається.
2) налаштувати шифроване з'єднання по паролю. На даний час насильнішим вважається шифрування WPA2, правда в залежності від версії Windows'a і пакету оновлення його підтримка на Вашому комп'ютері може бути, а може не бути :-( Якщо підтримки немає, то Вам пора оновляти ваш Windows.
3) систематично (раз на два-три місяці) змінювати ідентифікатор мережі і пароль. Якщо підозрюєте, що до Вас частенько хтось «добирається» — змінюйте частіше.

Тепер про швидкість. На неї теж впливають декілька факторів:
1) стандарт, який використовується у Вашій мережі. Зараз розповсюдженими є три останніх 802.11b, 802.11g та 802.11n, які забезпечують максимальну швидкість 11, 54 та 300 (теоретично — 450) MBps відповідно. Причому сумісність між ними реалізована таким чином, що при підключенні пристрою, що працює в гіршому стандатрі, вся мережа переходить на використання гіршого стандарту. Тому якщо у Вас всі пристрої підтримують стандарт n, то Вам варто заборонити використання попередніх стандартів.
Також помічено закономірність, що при підключенні пристроїв нижчого стандарту до точки доступу стандарту n зв'язок підтримується стабільніше, ніж при використанні точки доступу того ж стандарту. Це досягається за рахунок особливостей обробки сигналу впроваджених в цьому стандарті. Так що при виборі точки доступу, навіть якщо у Вас всі решта пристрої, скажімо стандарту g, Вам все одно варто подумати про придбання точки доступу стандарту n.
2) електромагнітні поміхи від побутових приладів. Лампи денного світла, мікрохвильовки, міксери, бритви, кухонні комбайти та ін. є джерелами електромагнітних збурень, які можуть перешкодити Вашому бездротовому з'єднанню. Тому, якщо хочете мати стабільний сигнал під час обіду, то Вам краще сісти з ноутбуком подалі від мікрохвильовки. Проблемою при боротьбі з цими поміхами є те, що їх наявність не відображається стандартними засобами Windows — вони показують лише рівень сигналу. Проте, якщо рівень сигналу низький, але поміх немає, то у Вас буде кращий зв'язок і більша швидкість обміну, ніж коли рівень сигналу максимальний, але при цьому кількість поміх співрозмірна з кількістю корисної інформації. Зазвичай утиліту для вимірювання співвідношення сигнал/шум можна знайти на диску з програмним забезпеченням Wi-Fi адаптера — якщо у Вас є проблеми зі зв'язком спробуйте подивитися на характеристики сигналу.
3) поміхи від інших Wi-Fi мереж. По стандарту Wi-Fi передбачена наявність від 12 до 14 каналів (в залежності від діапазону частот дозволеного законодавством держави), але вибрані вони таким чином, що на кожен канал по діапазону частот накладається ще 4 сусідніх в кожну сторону, тобто в будь-якому випадку можна вибрати лише 3 канали, що не накладаються (найчастіше наводиться приклад 1, 6 і 11, хоча зрозуміло, що це не єдина комбінація). Тому під час планування Вашої мережі Вам потрібно які канали вже використовуються Вашими сусідами. Якщо ніякі — Вам пощастило, але якщо все-таки якісь Wi-Fi мережі в околі є, то Вам потрібно вибирати «найчистіший» канал — той з яким пересікається найменша кількість оточуючих мереж, або де їхня потужність невелика. Знову ж таки стандартні засоби Windows покажуть Вам лише ті мережі, з яких зможуть зчитати інформацію, а якщо, наприклад, є мережа з закритим іменем, то Ви її швидше за все не побачите (починаючи з Vist'и, здається, вони їх вже світять). Але крім мереж Вам потрібно ще й знати на яких вони каналах, а от де в вінді світиться ця інформація я, наприклад, не бачив. Тому і в цьому випадку краще скористатися сторонньою утилітою, яких в Interet'і є ціла купа. Особисто я використовую InSSIDer — працює просто, надійно і без зайвих танців з бубном.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?