Технології HomePNA та Powerline або як зекономити гроші на мережні дроти

Колись у своїй статті на блозі Воробуса я рахував вартість побудови «домушної» мережі і получилося, що найдорожчими компонентами є комутатор та кабель, а все решта можна організувати за відносно невеликі гроші. Цікавою альтернативою є Wi-Fi, але в неї є два суттєвих недоліки:
1)Низька швидкість за рахунок того, що точка доступу працює як концентратор
2)Велика кількість факторів, що гасять та спотворюють сигнал

Інші альтернативи я, признаюся чесно, просто не шукав, але, як це часто буває: якщо цікавишся якоюсь темою, то з часом новини по цій темі самі тебе знаходять. Саме так сталося і на цей раз — в прайсі однієї фірми мені трапилися пристрої HomePNA і я почав читати що це таке, а попутно знайшов схожу технологію Powerline і вирішив Вам про них розповісти.

Зразу скажу, що обидві ці технології є компромісним рішенням між дротовою мережею і Wi-Fi. Як середовище передачі вони використовують дроти, але через відсутність комутатора швидкість все ж залишається низькою, тобто виграємо лише стабільність. А зарахунок того, що Powerline та HomePNA використовують існуючі дроти — електричну та кабельну або телефонну мережі відповідно — виграємо ще й декілька гривень на відсутності свіча та кабелю (економія не дуже, бо самі адаптери теж коштують гроші).

Тепер детальніше що і до чого:

1. Powerline — технологія, що дозволяє використовувати електричну мережу для передачі даних. Здавалося б — краса! Втикаєш адаптер в розетку 220, в нього — мережний кабель та живлення і маєш готовий доступ до мережі. Але в цій бочці меду знайшлася ложка дьогтю і не одна, а дві. Перша — сигнал не проходить через фільтри живлення, тобто якщо у Вас на продовжувачі є надпис Power Filter, а всередині окрім з'єднувальних деталей є ще якісь конденсатори/дросселі, то в нього включати адаптер Powerline нема змісту. Друга — наявність в будинковій мережі різних фаз: в будинок заходить три фази, а квартири рівномірно між ними розподіляються, тобто мережу можна побудувати приблизно між третиною квартир.

2.HomePNA (для кабельних мереж часом використовують термін HomeCNA) — ідея дуже схожа, але замість дротів 220 використовується телефонна лінія або кабельне телебачення. На вигляд ці варіанти ще непридатніші — телефонна лінія взагалі заходить лише в одну квартиру, а по дротах кабельного телебачення самі провайдери подають інтернет за технологією DOCSIS, яка несумісна з HomePNA. Проте не все так сумно. По-перше телефонні дроти коштують набагато менше ніж мережний кабель і якщо прокласти мережу ними, то вже буде суттєва економія, а по-друге — в спадок від совдепії нам і так залишилися дві колективних мережі: колективна антена телебачення (правда вона розведена лише на один будинок та й багато хто її просто обрізав) та «колгоспник»: трипрограмна радіоточка. Саме з «колгоспником» нам пощастило: його розводка дротів проста як дошка, що по будинку, що між будинками — де треба було там і врізалися. І, звичайно ж, ніякими фільтрами, які могли б створити перешкоди там навіть не пахне. А до всього — HomePNA не перекривається по частотах з жодною з трьох програм, а отже і поміх ніяких один одному не зроблять: будете і радіо слухати і по Internet’y лазити.

Ще були кулібіни, які прикручували до дротів радіоточки самопальні адаптери на базі чіпів RadioLAN, але чим закінчилися їхні експерименти не дуже ясно та й, наскільки я розумію, результатом було з’єднання точка-точка, а це не зовсім те, що хотілося б. Також були ідеї використовувати Wi-Fi адаптери без радіочастини, але чим вони закінчилися теж невідомо. Зрештою технологій, які використовують одну проводку для різних сигналів є досить багато і хто зна яка з них на якій ідеї базується...




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?