Відновлення інформації з жорстких дисків — 2

Зла доля :-( вирішила нагадати мені, що і такий shit час від часу happens. Не так мені, як Миколі(хард все-таки з його ноутбука), але відеозапис з його малюками витягнути з того харда захотілося саме мені.

Довелося пригадати що я на цю тему знаю і братися до справи.

Симптоми «пацієнта» наступні: двигун крутиться, але механізм переміщення голівки зчитування очевидно пошкоджений, бо при перевертанні диска туди-сюди чути поклацування, а в справному диску вона мала б переміститися в «запаркований» стан і не рухатися. При спробі читати звичними засобами визначається файлова система, але майже відразу ж диск голосно каже «клац!», двигун зупиняється і «наша пісня гарна й нова, починаймо її знову» — повторно йде визначення пристрою і т.д.

Але є одне «але»: під Linux'ом, якщо не монтувати файлової системи він тихенько собі крутиться. Тому я ризикнув трохи модифікувати рекомендовану в минулій статті команду
dd if=/dev/old_disk of=/dev/new_disk conv=noerror, sync
і змусити його читати з мінімально можливою швидкістю:
dd if=/dev/sdg1 of=./Recovered.img bs=1
bs=1означає читати блоками по 1 байту — погодьтеся менше нікуди.

Ще одні граблі і ще одна корисна порада: запускайте такі операції в термінальному емуляторі screen, а то необережне клацання мишкою по «хрестику» не того вікна легко і просто посилає в тартарари близько години роботи. Розумію, що не всі такі розтелепи як я, але «береженого Бог береже»...

Тягнути 40Гб по одному байту — самі розумієте задоволення довге, тому процедура триває і досі. Найближчими днями чекайте звіту про тривалість і результат.

P.S. Тільки тепер помітив — попередня статтябула РІВНО 2 роки тому.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?