SSD

Давно я хотів завести собі цю забавку, але все ніяк не відважувався — грошей воно коштує раз в п’ять більше ніж аналогічний «класичний» жорсткий диск. Спочатку думав, що зроблю собі подарунок на день народження, але подивився на характеристики SSD-дисків і зрозумів, що подарунком собі на день народження буде SATA-3 контролер, без якого вся ця затія практично не має змісту: майже всюди SSD-шки мають саме інтерфейс SATA-3 і якщо вже «витискати» з нього всю швидкість (а для чого він мені ще потрібний?), то треба трохи оновити і комп’ютер.

Потім був Крим — на нього треба було трохи грошенят зекономити, а от днями якраз довелося купляти звичайний ноутбучний хард і я вирішив — гори воно все синім полум’ям — візьму ще й SSD-шку!

Отже що таке SSD-диск і для чого його використовують.

SSD (розшифровується якSolid State Disk) — це досить швидка флеш-пам’ять, відповідно там немає рухомих частин (що теж вносить свій плюс до швидкості), а отже в нього є ще одна перевага: якщо випадково кинути, наприклад, ноутбук і жорсткий диск не отримає пошкоджень, то він гарантовано залишиться працюючим, а в звичайному диску його внутрішні рухомі частини можуть від струсу пошкодитися. Через це SSD-шки називають ударостійкими, але це не зовсім точна характеристика, адже якщо удар буде по самому диску, то швидше за все пошкодження він все-таки отримає.

Стосовно швидкості — теж не все так просто. По різних швидкісних характеристиках різні SSD i магнітні жорсткі диски показують різні характеристики і сам факт, що диск SSD не гарантує, що швидкість читання/запису зросте. Тому перед покупкою треба уважно читати характеристики, відгуки, тести...

Також не слід забувати, що як і будь-яка інша флеш пам’ять чіпи SSD-диска мають обмежену кількість циклів перезапису. Внутрішнй контролер SSD-шки, як правило, робить все, щоб максимізувати час «життя» диска, але інтенсивні операції запису все одно наближають його happy end, тому якщо ви надумали брати SSD-диск для прискорення роботи сильно навантаженої бази даних — знайте: це погана ідея.

А от для файлів операційної системи, які міняються незначно і то лише під час встановлення оновлень — просто супер. І швидкість читання при завантаженні програм і елементів ОС в пам’ять зростає і додаткових причин передчасно втратити дані немає.

Звісно ж треба переконатися, щоб все, що дуже часто міняється — область підкачки, журнали і тимчасові файли — залишилися на звичайному диску.

Якщо все це взяти до уваги і правильно налаштувати систему, то побачите те, що зараз бачу я: 20 секунд до повного завантаження системи, включно з запуском Skype'a, uTorrent'a i Akregator'a. Робочий стіл — KDE4 зі всіма прибабахами compiz'a: желейні вікна, фігурне вилітання при відкритті/згортанні, розпадання на шматки при закритті, напівпрозорість, затемнення — коротше «зі всіма кораблями і пристанями».

Коротше: Linux rulez і SSD йому в тому допомагає.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?