Відновлення інформації з жорстких дисків

Repair HDDНемає нічого вічного під сонцем :-) і час від часу ми стикаємося з тим, що наша безцінна інформація, яку ми збирали не один рік «пішла гайту», а простіше кажучи — не читається. І до всього це не яка-небудь флешка чи компакт-диск, а цілий хард.

Звичайно всі знають що таке резервна копія, але, як то кажуть, «поки грім не вдарить — хлоп не перехреститься». Про резервні копії трохи пізніше, а зараз давайте подивимося чи ми зможемо щось порадити нашому горю і що нам для цього потрібно.

Отже, якщо інформація суперцінна (архів фотографій за п’ять років чи бухгалтерія приватного підприємства, а може просто роботи, які підходить термін здавати) і ми все ж вирішили її відновлювати давайте детальніше розглянемо які бувають ситуації і які з них ми можемо виправити своїми силами.

1.При підключенні живлення двигун диска не крутиться. Беремо диск такого ж розміру, кілька сотень умовних американських одиниць і йдемо до спеціаліста, який має спеціальне обладнання.

2.Двигун крутиться, але диск при цьому видає ритмічні металічні поклацування. Рішення таке ж як і в п.1, але може виявитися в два-три рази дорожче.

3.Механіка працює нормально, але BIOS показує некоректні дані. Це вже веселіше — тут є шанс справитися самостійно. Найчастіше проблема в глючній прошивці і вирішується заміною цієї самої прошивки. Для того, щоб дізнатися чи це так — дайте пошук в Internet’i по моделі Вашого диска, додавши слова firmware bug recovery або щось в тому ж дусі. Якщо перші 2-3 сторінки результатів кишать описами схожих проблем, то там же є і відповіді як їх вирішити. При оновленні прошивки диска запороти дані у Вас дуже мало шансів (адже Ви з ними нічого не робите) і особливо боятися нічого. Якщо Ваш диск не зі «збійної» серії або оновлення прошивки нічого не дало (чи ще гірше: пройшло невдало) — див. рішення в пункті 1.

4.Механіка справна, інформація в BIOS’i коректна, але жодна операційна система не бачить таблиці розділів. Дивимося на інформацію SMART про кількість переміщених секторів. Якщо їх дуже багато — в магазин по новий хард і до майстра. Якщо дуже оптимістичний настрій або дуже шкода грошей можете спробувати з-під Linux’a команду
dd if=/dev/old_disk of=/dev/new_disk conv=noerror, sync
деколи вона дає непогані результати, але справді добре інформацію відчитати можна лише з допомогою спеціального обладнання.
Якщо ж SMART показує, що Ваш диск в порядку, то це означає, що внаслідок якогось збою таблиця розділів зіпсута і її потрібно відновити. Хороша новина — дані швидше за все не постраждали. Погана новина — вони постраждають дуже серйозно при найменшій Вашій помилці, тому краще за все знайти десь (можна позичити) диск такого ж або більшого розміру і зробити на нього копію Вашого диска (а якщо Ви знайомі з віртуальними иашинами, то краще буде з цією копією і працювати). Якщо ж копію зробити не вдається, то перевіряйте себе по 5-10-20 разів, доки не переконаєтеся, що коректно бачите всі дані на всіх розділах, а якщо запороли дані — не біжіть бити мені писок — я попереджав про копію!
Програм для відновлення є досить багато. З безкоштовних можу порадити Recuva, з платних — EasyRecovery, з взломаних — диск Hiren’s Boot CD. Розділи FAT16/FAT32 непогано знаходить старий добрий Norton DiskDoctor, з NTFS’ом часом дає собі раду PartitionMagic.

5. Механіка справна, дані про диск і розділи відображаються нормально, але не видно файлів на одному чи кількох розділах. Найпростіший випадок. Зазвичай тут допомагає перевірка файлової системи. В особливо складних випадках — якщо інформація про файлову систему занадто сильно пошкоджена — все ж доведеться скористатися програмами відновлення. Вони дають дуже хороші результати для файлів, що містилися в каталогах. Найгірша ситуація з файлами і каталогами, що були в корені диску — їхні назви майже напевно будуть втрачені, а якщо в корені знаходився великий файл, то найімовірніше його вміст теж буде пошкоджений.

Звичайно ж набагато простіше не допускати таких ситуацій. Для цього достатньо дотримуватися декількох правил:
— комп’ютер повинен мати хороший блок безперебійного живлення, який забезпечить фільтрацію скачків напруги та час безперебійної роботи достатній для вимкнення.
— робити резервні копії важливої інформації на CD-диски або інший хард.
— перевіряти цілісність Ваших резервних копій, бо якщо при збої виявиться що резервна копія пошкоджена, то Вам все одно доведеться відновлювати звідкись цю інформацію.
— перевіряти інформацію SMART і якщо її показники критично погіршилися або дуже різко впали — терміново замінити диск

І наостанок ще раз нагадаю щодо відновлення:
— при можливості робіть копії перш ніж щось міняти
— якщо виникають сумніви щодо правильності своїх дій, а інформація справді критична — кращезверніться до фахівця




Boykot!
 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?