Як ремонтувати ровер

На прохання одного з перших читачів нашого блогу сьогодні розкажу все, що знаю про ремонт велосипедів.

Для початку давайте розберемося які поломки бувають і які з них піддаються власноручному ремонту. Ну справді — не будете ж Ви ремонтувати велосипед, по якому проїхався поїзд :-)

1. Прокол шини. Одна з найпростіших поломок. Якщо йдете в похід, то для перестраховки від такого випадку варто мати запасну камеру, викрутку(краще дві) і насос. Знімаєте колесо, з допомогою викруток розбортовуєте його, виймаєте стару камеру, на шині знаходите причину проколу (цвях, скло, тощо), прибираєте її, вставляєте нову камеру, бортуєте колесо, накачуєте, прикручуєте і їдете далі. Зняти/встановити колесо в нових велосипедах можна без сторонніх інструментів, в старих велосипедах для цього ще потрібно два гаєчні ключі.

По приїзду додому пробиту камеру в місці проколу знежирюєте за допомогою бензину або спирту і заклеюєте шматком ґуми, бажано з такої ж камери. Для просихання клею потрібен певний час, тому в умовах походу варіант з заклеюванням — погана ідея.

2. Обрив тросика перемикання швидкостей. Нехороша поломка, але не критична. Якщо тросик обірвався біля ручки перемикання або біля системи перекидки, то можна спробувати відкрутити його з протилежної сторони і перетягнути в сторону обриву. Якщо ж обрив десь посередині, то Вам потрібно замінити тросик на новий.

В поході можете продовжувати їхати, просто Вам буде незручно через обмежену кількість швидкостей — механізм перекидки «впаде» в котресь крайнє положення і тим самим обмежить набір положень в які Ви пожете переключити іншу зірочку.

3. Обрив гальмівного тросика. Якщо обірвався тросик переднього гальма — нічого страшного — можна їхати далі, а от якщо заднього — краще так не їздити, а то розженетеся, схочете загальмувати і зробите сальто через руль писком до асфальту :-).

В залежності від місця обриву можна пробувати такі ж маніпуляції, як і з тросиками переключення швидкостей, але якщо збираєтеся в екстремальний похід, то краще мати запасний тросик.

4. Забруднення гальмівної системи. Паскудна штука. Найпростіший вихід — промити гальма водою і витерти насухо. Якщо у Васдискові гальма в жодному разі не можна їх змащувати маслом — перестануть працювати надовго або взагалі назавжди. Краще промивати бензином або спиртом.

5. Обрив ланцюга. Найдешевший варіант — замінити на запасний. Також можна придбати пристрій, якій розклепує та заклепує з’єднання ланок і викинути пошкоджену ланку. Зміна довжини ланцюга компенсується системою переключення швидкостей, а якщо у Вас її нема — натягом при пересуванні позиції заднього колеса.

Якщо у Вас є система переключення швидкостей, то викидання ланки найшвидший варіант, бо вставити новий ланцюг в систему перекидки — то трохи треба помучитися.
 

Інші поломки самостійно виправити дуже важко і для якісного ремонту потрібне спеціальне обладнання.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?