Електровелосипед своїми руками

мотор-колесо Погода за вікном з кожним днем чимраз більше тішить і поневолі починаєш згадувати про подорожі, цікаві місця і просто відпочинок. Способів вибратися кудись є декілька:
— автотранспортом, своїм або маршрутним. Плюси — висока швидкість, комфорт. Мінуси — вартість проїзду та проживання.
— велосипедом. Плюси — непогана швидкість, низька вартість. Мінуси — вгору крім рюкзака потрібно тягнути ще й велосипед.
— пішки. Плюси — найнижча вартість, практично довільний маршрут. Мінуси — тягати їжу, одяг і житло на собі треба ПОСТІЙНО.

Я ж хочу описати Вам дещо таке, що відкриє Вам ще одну цікаву можливість, а саме велосипед з електродвигуном.

Порівняно зі звичайним велосипедом така конструкція має переваги, а саме:
— більша швидкість
— менші фізичні навантаження на Вас
і один недолік:
— більшу вагу

Звичайно до нововведення доведеться звикнути і вивчити його потреби і поведінку. Для експерименту можна спробувати поїздити на самому лише електроприводі (не крутячи педалей), принаймні щоб дізнатися скільки Ви так можете проїхати. Якщо ж будете їздити таким велосипедом у подорожі, то Вам доведеться також навчитися економно використовувати ресурс батареї, бо якщо не будете «допомагати» електродвигуну педалями, то маєте шанс потім їхати на самих лише педалях і везти всю конструкцію як зайвий баласт. Правильне рішення, як завжди, десь посередині...

Отже давайте поглянемо, що нам потрібно для модернізації нашого двоколісного друга.

По-перше — сам двигун. Його можна придбати окремо, але щоб не додавати собі зайвої роботи краще знайти варіант з вже готовим зашприхованим ободом потрібного Вам діаметру і просто перекинути на нього камеру та покришку. Монтується він на переднє колесо, що означає, що Вам не потрібно втручатися в роботу системи перекидки швидкостей і має ще один плюс: Ваш велосипед не «встане на диби», якщо занадто різко додасте швидкості.

По-друге — батарея. Від її ваги, розмірів і потужності залежить куди Ви її зможете змонтувати на рамі і скільки часу (або яку відстань) зможете проїхати не докручуючи педалями. Більшість батарей складається зі з’єднаних між собою елементів, тому у Вас є широкий простір для фантазії щодо їх кінцевої конфігурації та потужності.

По-третє — контролююча електроніка та проводка. Двигун в такій конструкції використовується кроковий, що означає, що просто так крутитися він не буде — йому потрібно подавати імпульси з певною частотою (від частоти залежить швидкість обертання). Пристрій який генерує потрібні імпульси має бути розрахований на певну потужність двигуна, інакше або він вийде з ладу або двигун не буде використовуватися в повну силу. Щодо регулювання швидкості тут є дві можливості: або вручну — як на мотоциклі, або автоматично, в залежності від швидкості обертання педалей (тобто в другому варіанті Ви просто змушені крутити педалі :-) ).

По-четверте — руки з правильного місця і фантазія як це все закріпити.

Загалом нічого складного в цьому немає і при бажанні таку конструкцію можна зібрати, але і в цій бочці меду не обійшлося без ложки дьогтю — вартість всього комплекту складає приблизно 300-500 американських грошей в залежності від потужності двигуна і ємності батареї (а відповідно швидкості і тривалості їзди електровелосипеда).

Чому це краще ніж готовий електровелосипед? Та тому що, якщо у Вас вже є велосипед, то Вам не доведеться платити за цілу купу запчастин, а якщо немає — Ви можете вибрати запчастини на власний смак (і розмір гаманця :-) ).

Картинка і орієнтовні ціни взяті з сайту motorkoleso.com.ua. Там же Ви можете в online-режимі порахувати середньостатистичні характеристики поїздки в залежності від параметрів батареї та двигуна, а також переглянути фотогалерею заводських та саморобних електровелосипедів.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?