Швидкість

Сьогодні колеги нагадали про таку річ як швидкість Internet'y. Зрозуміло, що це штука дуже суб’єктивна — хтось новини читає, а хтось фільми on-line дивиться і що для першого цілком комфортно, то для другого може видаватися страшним гальмуванням.

В своїй статті я б хотів звернутися до першої категорії користувачів і дізнатися їхню думку:

Чи має для Вас значення швидкість завантаження сторінки і швидкість переходів в межах сайту?

Бо мені, наприклад, ці речі зовсім небайдужі і якщо якийсь сайт буде безбожно гальмувати, то я почну шукати ту ж інформацію деінде. Зрозуміло, що з цих же міркувань я хочу, щоб цей блог теж працював швидко. Особливо мене це питання зацікавило після невдалих експериментів з дизайном.

Тоді я почав пробувати різні розширення для кешування, але врешті-решт все закінчилося написанням власного кешера, ідея якого проста як 2+2, якщо врахувати дві особливості роботи Joomla:
1.компонент для SEF-оптимізації перетворює скажені конструкції Jooml’івських URL'ів до читабельного вигляду;
2.обробка запиту передається на CMS тільки якщо йде пряме звернення або звернення до файлу, якого не існує

Зрозуміло, що за замовчуванням файлів, на які посилаються адреси згенеровані в п.1 не існує і керування передається Джумлі. Я просто написав скрипт, який по карті сайту створює всі потрібні сторінки. В результаті відбувається просто запит до звичайного файлу без жодної додаткової обробки — максимально швидко і просто.

Мінус — де-факто файли генеруються від імені неавторизованого користувача, тому всі елементи і функції, які залежали від реєстрації довелося прибрати.

Далі — ще веселіше. Нещодавно я прочитав цю статтю про оптимізацію сторінок і вирішив спробувати рекомендації, які там описані (а ще — я нарешті нормально вкурив як працює AJAX) і в результаті з’явився новий дизайн Головної сторінки i Новин друзів.

Про це останнє нововведення я вислухав цілу бурю емоцій від Воробуса(щоправда чомусь в коментах до статті на тому ж «Українському інтернеті»). І то йому не так, і того не видно, і замість землі жабу намалюй...

Тому я б хотів ще думки з цього приводу вислухати:
Чи варто втрачати функціонал для досягнення хорошої швидкості роботи?
i
Чи спричиняє якісь незручності новий дизайн головної сторінки?

Буду дуже вдячний за відгуки.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?