SMPlayer — на всі кодеки плеєр

smplayer Сьогодні розповім Вам про ще одну корисну програму, яку я надибав в процесі освоєння Linux'a і яка в подальшому часто мене виручала і в Windows'i. Називається вона MPlayer i скачати її можна з офіційного сайту. Для перегляду фільмів в Windows'і є велика кількість плеєрів, кожен має якусь свою «фішку», але їх об'єднує одна особливість: всі вони використовують системні кодеки. Кодеків є багато різних, тому популярними стали їхні збірки, так звані CodecPack'и. Але це все під Windows'ом, для Linux'a ж з кодеками було туговато, особливо в силу ліцензійних обмежень і простого небажання окремих розробників робити версії під Linux (та ж картинка, що і з драйверами). Тому програма, яка по-перше мала в собі вже чималу підбірку кодеків, а по-друге — вміла «підчіпляти» Windows'ні кодеки — була просто знахідкою.

Сама по собі програма орієнтована на виконання з командної стрічки і графічна оболонка, яка вбудована в неї була дуже малофункціональна і досить глючна. Але за вміння читати просто скажену кількість аудіо- і відеоформатів, всі типи відеодисків, слухати Internet-радіо, працювати з tv-тюнерами і просто камерами вона надовго осіла в мому арсеналі. Також не можу не згадати, що в комплекті з нею йде кодувальник mencoder, який може відкрити будь-який підтримуваний mplayer'ом формат, як з допомогою вбудованих так і зовнішніх кодеків. Кількість кодеків в які він може кодувати вихідне відео значно менша, але я цілком спокійно обходжуся лише чотирма з них: Xvid, DivX, MPEG-2, MJPEG (найчастіше двома останніми). Все те ж саме стосується і аудіокодеків.

Крім повного фен-шую з кодеками і mencoder, i mplayer мають в своєму арсеналі ще цілу купу фільтрів, як на відео, так і на аудіо з допомогою яких можна наприклад обрізати чорні полоси на зображенні чи підкрутити звук у занадто тихому записі або замалювати логотип каналу — і це лише приклади — повна інструкція займає декілька сторінок друкованого тексту дрібним шрифтом.

Ще одна річ з якою успішно справляється ця парочка — програвання пошкоджених (наприклад недокачаних) файлів. Крім них я бачив лише один плеєр, який з цим справлявся — Crystal Palyer (він був в моєму мультимедіа-арсеналі до того як я знайшов MPlayer). Ну і, відповідно, MEncoder може перекодувати такі файли в нормальні. Взагалі, я дивуюся як ще ніхто не додумався намалювати графічну оболонку для редагування відеофайлів на базі MEncoder'a — вона по функціоналу перегнала б VirtualDub.

На щастя для MPlayer'a оболонки є, але до недавнього часу більшість з них були досить невдалими з тої точки зору, що не давали доступу до багатьох корисних можливостей MPlayer'a. Тому я щиро здивувався, коли побачив SMPlayer — оболонку, розробники якої дуже гарно розсортували по різних категоріях і пунктах меню більшість широковживаних опцій MPlayer'a. Додатковий «плюс» цьому проекту додало те, що він є доступний як для Linux'a, так і для Windows'a, завдяки вже знайомій нам по qutIM'у бібліотеці QT.

Моя Вам порада: якщо не хочете тагати з Internet'у різні кодек-паки, а просто дивитися відео — ставте SMPlayer. Не хочете ставити або часто користуєтеся чужими комп'ютерами — на сторінці завантажень є переносна (portable) версія, яка працює без інсталяції і її можна просто носити на флешці.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?