Трошки про сім’ю Мозілл

Mozilla Сьогодні вітайте в гостях Червоного динозавра та його дітей: Вогняного лиса, Громову птицю, Морську мавпу, Блискавку, Птаха сонця та Каміно.

Це не сім'я північноамериканських індіанців, це проект Mozilla та його розробки, що покликані якомога повніше задовільнити потреби користувачів, кожен у своїй сфері.

Перед тим як описати цю дружну сімейку потрібно згадати трохи історії. На початку дев'яностих років компанія Netscape вдало визначила тенденції розвитку Internet'y i створила бровзер Netscape Navigator, який на той час був поза конкуренцією і почала його продавати. Біллі Гейтс (а тоді він ще програмував, а не лише купляв хороші ідеї, як зараз), побачивши, що з його рук вислизає ласий шматок, теж почав наздоганяти лідера всіма потужностями своєї корпорації. Нагло дерти код не дозволяла чи то совість, чи то патентне законодавство і Microsoft почала придумувати щось своє. Таким чином на ринку веб-бровзерів встановилося два стандарти де-факто: передовий, але платний Netscape Navigator та глюкавенький, але дурняковий Internet Explorer. Десь потім почала висовуватися на світ Божий Opera, але вона вже підлаштовувалася під стандарти задані лідерами. Зрештою наприкінці дев'яностих компанія Netscape вирішила зайнятися іншими проектами і відкрила вихідні коди свого дітища. Власне з цього моменту і бере свій початок історія проекту Mozilla, який з цього коду виділив «двигун» Gecko та на його базі розробляє свої програми.

Отже почнемо з найпопулярніших:

1) Firefox — популярний кросплатформний бровзер, який і надалі залишається стандартом де-факто, і хоча статистика розповсюдженості віддає перше місце Internet Explorer'у, я вважаю, що якби люди не отримували останнього вже встановленим а вибирали що ставити, то Firefox був би лідером. З огляду на тенденції комп'ютерної моди варто також згадати, що існує версія для мобільних пристроїв.

2) Seamonkey — потужний пакет широкого спектру призначення, напевно наймасивніша розробка на двигуні Gecko. Містить в собі:
-бровзер
-клієнт електронної пошти та новин
-клієнт чату IRC
-візуальний редактор HTML-коду та ряд інших засобів веб-розробника

3) Camino — бровзер для операційної системи MacOSX. Поєднує потужність двигуна Gecko та зручність середовища MacOSX.

4) Thunderbird — також популярний поштовий клієнт, теж кросплатформний. Працює зі всіма стандартними поштовими протоколами, правда деколи мене просто вражає розміщення окремих пунктів в його конфігурації :-)

5) Lighting та Sunbird — календарі-органайзери дуже схожі по функціоналу, відрізняються лише можливістю (і потребою) інтеграції з Thunderbird'ом.

Практично всі програми проекту Mozilla мають інтерфейс підключення розширень та велику спільноту розробників цих розширень, тому якщо при користуванні цими програмами Вам задється, що «щось би тут ще поправити» — погляньте чи не виникала в когось вже така ідея і чи немає розширення, яке реалізує потрібний функціонал.

Якщо бажаєте детальніше дізнатися про всі аспекти діяльності проекту Mozilla, то можете це зробити з допомогою цієї карти.

P.S. Хочу також згадати ще про один курйоз пов'язаний з Firefox'ом: перші версії цього бровзера виходили під назвою Phoenix, а зродом його захотіли переіменувати на Firebird (як мінімум одна версія з такою назвою виходила), але виявилося, що проект з таким іменем вже існує, і на додачу в нього дуже схожа історія створення — це СУБД, яка базується на коді, що його відкрила компанія Borland. От так і вийшло, що птаха фенікс мусіла переродитися лисицею :-D




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?