Електронний листоноша

Sylpheed screenshot Не лякайтеся! Нічого схожого на фільм «Термінатор» я Вам сьогодні розповідати не буду. Мова йде всього-навсього про програму роботи з електронною поштою Sylpheed.

Навіщо взагалі окрема програма, скажете Ви, якщо зараз майже всі поштові сервіси дозволяють читати і писати листи безпосередньо з бровзера? Так-то воно так, але якщо Ви читаєте не лише анекдоти і кулінарні рецепти, а ведете ще й ділову переписку, то при перебоях з Inernet'ом втратити доступ до важливої інформації — це не є добре. Ось в таких випадках Вам і стане в нагоді поштовий клієнт.

Програмістська спільнота і тут не обділила нас увагою, тому зараз маємо не один десяток поштовиків на різні смаки і розміри гаманця ;-) Ну а, оскільки в наших пострадянських державах до питань ліцензії ставляться досить ліберально, то найбільшої популярності набув поштовий клієнт TheBat! від компанії RitLabs, свого часу також відомої за файловий менеджер DOSNavigator. Справедливо буде зазначити, що обидва продукти зроблені на совість і впевнено випереджають своїх конкурентів.

Але сьогодні ми спробуємо бути законослухняними і підшукати щось максимально схоже серед вільного програмного забезпечення. Таблиця аналогів першим пунктом вказує нам проект Sylpheed і недаремно. Порівняно з TheBat'ом я в нього знайшов лише дві суттєві відмінності: відсутня біжуча стрічка з повідомленням про нову пошту і неможливо вимкнути підтвердження про знищення листів. А дуже суттєвою перевагою є кросплатформність — наявність версій для всіх популярних операційних систем: Linux, MacOS, FreeBSD, Windows. На цей раз вона досягається за допомогою бібліотеки GTK.

Ще один дуже суттєвий момент, на якому варто окремо наголосити: Sylpheed розробляють японці, а тому проблем з різноманітними кодуваннями в ньому нуль! Ризик побачити «крякозябри» замість українських літер, на відміну від багатьох інший програм, майже відсутній. (Є, правда, імовірність, що Вам відправлять зовсім некоректно сформований лист: мені наприклад інформаційний бюлетень однієї відомої програмерської фірми приходить зі знаками питання замість тексту, але я перевіряв безпосередньо на поштовому сервері — він справді складається з самих знаків питання. На то нема ради — можна тільки від душі посміятися :-D)

Для користувачів корпоративної електронної пошти Sylpheed також має дуже хорошу і часто суттєву особливість: можливість автоматичного сортування пошти при роботі по протоколу IMAP — листи зберігаються на сервері і там же можна на додачу до системних тек «Вхідні», «Чернетки», «Відправлені» створювати свої і сортувати листи відповідно до своїх вподобань (по темі, по адресату, тощо — так дуже зручно відслідковувати переписку). Майкрософтівські OutlookExpress i офісний Outlook (принаймні з 2003 офісу), які по-ідеї пропонуються нам за немалі гроші такого робити не вміють.

Отже, якщо Вам доведеться колись серйозно працювати з електронною поштою і Ви вирішите зробити це без порушення ліцензій і авторських прав — зверніть увагу на Sylpheed — Вам він сподобається.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?