Статистика, статистика....

Стаття Сергія нагадала, що в мене теж десь там далеко є диплом в якому написано щось про статистику і математику. Матеріал теж довго шукати не довелося: найпопулярніша тема зараз вибори, а про них на cvk.gov.ua циферок можна назбирати донесхочу.

Я вже колись десь писав, що вважаю наші партії своєрідними фан-клубами окремих персон, тому в свою статистику скинув як результати парламентських виборів, так і президентських. Отже, якщо я правильно переписав циферки, то станом на сьогодні динаміка рейтингу ключових партій виглядає якось отак:

В цифрах:

А візуально — ось так:

Що це все означає? Давайте спробуємо розібратися. Отже по алфавіту:

  • БЮТ — «фан-клуб» Юлії Тимошенко. Після стрімкого старту, корені якого закладені трохи раніше на Майдані Незалежності, рейтинг цієї політичної сили пішов на спад. Не було щастя, та нещастя помогло: «далекоглядне» рішення влади про арешт Юлії Тимошенко розвернуло спадаючу криву вверх і замість неповних 20%, які можна спрогнозувати умовно продовживши криву, БЮТ знову отримав 25%. По-моєму з них фляшка Януковичу.
  • Компартія — «фан-клуб» Петра Симоненка. З них також величезна фляшка Януковичу, чи то пак — його політтехнологам, які всіх і вся обсирали в своїй рекламі, але не врахували одного: вся держава прекрасно бачить, що «Регіони» на чолі з Фьодоричом теж обсираються «не по днях, а на глазах». Який вибір залишився в того, хто вірить в казки про те, що міфічні давно вже неіснуючі «помаранчеві» (до яких та сама «регіональна» реклама і Кличка записала) — зло, а «Свобода» — взагалі фашисти (до слова — ще більш міфічні ніж «помаранчеві»)? Залишилися комуністи. По скачку рейтингу неважко підрахувати: 10% дорослого населення України вірить в казки.
  • Наша Україна — «фан-клуб» Віктора Ющенка. Сумно... Інших слів немає... Людину використали і викинули. І навіть той факт, що він мегамоск в економіці йому вже не допоможе стати навіть міністром. Сподіваюся ми почуємо ще про Віктора Андрійовича як про успішного бізнесмена чи банкіра, але як політик він залишається тільки з префіксом екс-.
  • Партія регіонів — «фан-клуб» Рината Ахметова з суперфаном Віктором Януковичем. Набирав відсотки до рейтингу по мірі росту розчарування в помаранчевій революції. З отриманням контролю над всіма гілками влади — почав його втрачати. Давайте будемо чесними самі з собою: не та в нас ментальність, щоб маючи повну владу та не «підшаманити» щось на свою користь. А якщо 30% це з «шаманством», то уявіть яка ж цифра реальна. На наступні президентські вибори їм потрібен або інший очільник або державний переворот.
  • Свобода — «фан-клуб» Олега Тягнибока. Стабільне подвоєння результату помножене на місцями підмочену репутацію конкурентів дало розуміння — на цей раз «Свобода» пройде. І всіх, хто раніше боявся, що його голос просто втратиться «прорвало». І виявилося, що їх — он скільки, і нічого було боятися... Але найцікавіше попереду: тепер в них є не лише влада, а й інтерес мас-медіа, а це означає що зараз вся Україна побачить, що теза «націоналізм=нацизм=фашизм», це не що інше як пропагандистські казки, почнуть цікавитися особистостями, програмою, реальними діями. Якщо «Свобода» займе активну позицію в новій Раді, то цілком реально, що їхній рейтинг і далі буде рости. А якщо в умовах інформаційної ізоляції він подвоювався, то яким буде темп росту зараз?

Не потрапив до порівняльного рейтингу «УДАР» — нова сила, порівнювати немає з чим. Що з них буде: поживемо — побачимо.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?