Трамвай на Сихів

Давно я не викидав такого «фінта вухами», але час від часу, думаю, можна. Відповім тут на питання, яке мені задала Воробусова читачка в коментарях до його статті про транспорт:
PVS, як думаєте, на Сихів трамвай колись впустять?

Придумалося мені на цю тему багато чого, тому ловіть:

1. Звичайно, що колись-таки пустять. Але найближчим часом цього робити не варто. Більше того — не слід було починати навіть тих 100 метрів, що вже поклали. З наступних пунктів, сподіваюся, стане зрозуміло чому я прийшов до такого висновку.

2. Трамвай — це, звичайно, зручно, «пасажиромістко», екологічно чисто (майже), але для повного фен-шую пасувало б ще зробити так, щоб він не «плутався під ногами» автомобілям, а вони йому. Бо коли стане 20-30—метровий трамвай (особливо на перехресті), то його часом не так-то й просто об’їхати. І коли авто стане на колії, то трамваям з десятками, а то й сотнями пасажирів чекати якось «не комільфо». На вузьких центральних вулицях це зробити важкувато, а от ширина вулиць Стуса і Червоної Калини цілком дозволяють (Свенціцького теж можна закрити для руху — є паралельна Снопківська). Що маємо натомість? Колія посеред дороги, а виділена ділянка починається аж на мості. Проект не продуманий.

3. Ви всі прекрасно пам’ятаєте якими темпами це все робиться. 100 метрів за рік. Скільки років при таких розкладах трамвай будуть тягнути до кінотеатру Довженка чи Санта-Барбари (не знаю куди він там запланований)? Порахували? Мешканці Сихова згодні заради трамвая пів-життя стояти в заторах, спричинених будівельними машинами? Думаю не дуже.

4. Не впевнений чи ще десь можна в публічних джерелах знайти скільки грошей було списано на тих 100 метрів колії, але на всі наступні відрізки потрібно не менше. Тут вже не тільки сихівчанам, а всім львів’янам варто задуматися: чи можемо ми собі дозволити таку розкіш, чи краще за ці гроші будинки, дороги, інженерні мережі поремонтувати.

5. Ну і наостанок: розвиваючи один вид електротранспорту не варто хєрити інший. Це я про демонтовану контактну мережу тролейбусів. Добре від цього стало тільки маршрутчикам.
 

Майже offtopic про тролейбуси: якщо замість трамвая відновити дроти на Новий Львів і продовжити їх на Сихів, то получиться і дешевше і швидше і різноманіття можливих маршрутів буде значно більшим.

До речі... А розв’яжіть-но, шановні читачі, логістичну задачку: припустимо тролейбусні дроти на Новий Львів відновлені і дотягнуті до кінотеатру Довженка—Санта-Барбари. Інших модифікацій в тролейбусній мережі Львова не відбулося. Як проїхати тролейбусом з вулиці Грінченка на Сихів не проїжджаючи повз Стрийський ринок?

Задача має розв’язок. Більше того: на деяких ділянках є варіанти.




Boykot!
 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?