Чи складно створити блог?

Якщо Ви вирішили, що маєте що розповісти Internet-спільноті і хочете це зробити через власний блог, то Вам потрібно вирішити ряд питань.

Я напишу що, як і з яких міркувань я робив.

Найпростіший варіант — скористатися готовим сервісом, на кшталт livejournal чи i.ua . В цьому випадку Вам просто потрібно зареєструватися на відповідному сайті, вказати налаштування і Ви відразу отримуєте готову оболонку, де можете вести свій щоденник.

Плюси такого підходу — простота і швидкість. Мінуси — Ваша сторінка буде називатися казна-як і провайдер сервісу може (і швидше за все буде) тулити туди якусь рекламу. Також до мінусів варто віднести неможливість змінювати функціонал на свій розсуд. От скажімо захотіли Ви додати фотогалерею чи просто сторінку з якоюсь іншою інформацією, яку Вам зручно мати під руками, а провайдер скаже — зась! Функціонал не передбачений.

Всіх цих мінусів немає, якщо Ви самостійно створюєте web-сторінку для свого блогу. Тут вже можна включити політ фантазії на повну і намалювати все, що на думку спаде, а потім все знищити і переробити наново. Та й адресу сайту можна підібрати на власний смак, а не жах, типу http://some.blog.system/vasya15

Правда тут Вас чекають свої підводні камені.

1. Реєстрація доменного імені — в дуже рідкісних випадках можна зареєструвати ім’я безкоштовно, але тоді воно навряд чи буде таким, як Вам би хотілося, так що в цьому випадку доведеться викласти трішки грошенят. Загалом нескладно знайти прийнятне ім’я за ціною близько 10$ за рік — не така вже й велика сума.

2. Хостинг — буває безкоштовним, серед безкоштовних можна знайти досить пристойні варіанти зі всім необхідним функціоналом, але найчастіше в них будуть якісь додаткові умови або надзвичайно мало ресурсів чи дивні обмеження по трафіку, при порушенні яких Ваша сторінка видаляється — весело? Тому тут теж варто глянути в сторону платного хостингу, тим більше, що для невеликого персонального сайту прийнятні умови можна знайти не за такі вже й великі гроші.

3. Система керування контентом — штука без якої, в-принципі, можна обійтися і писати все вручну, але з нею все набагато швидше, красивіше, а якщо Ви не знайомі з веб-дизайном, то це просто спасіння. CMS (від англійського Content-management system) бувають різними, проте більшість з них безкоштовні і для блогу придатна практично будь-яка (ну якщо, звісно, розробники на наї не «забили», а потрібного Вам функціоналу немає). Також всі вони мають додаткові можливості, які дозволять Вам побдувати сайт за Вашим смаком — фотогалереї, керування користувачами і т.ін.

Це теорія, а на практиці в мене получилося наступне:

  • платний хостин з безкоштовною реєстрацією доменного імені, як бонус
  • CMS Joomla 1.6
  • два дні на експерименти

От з Джумлою я трохи «дав маху»: загалом це дуже потужна оболонка, але я вирішив поставити найновішу версію — 1.6 і напоровся на таку неприємну річ, що під неї ще не адаптовані більшість модулів, а тому при побудові цього блогу мені довелося шукати замінники відсутньому функціоналу. Теоретично, звичайно, можна було використовувати іншу CMS, або попередню — «нафаршировану» версію, але тут є два чисто суб’єктивних моменти: по-перше це єдина CMS, в якій я орієнтуюся досить добре і по-друге зміни, які впроваджені в новій версії суттєво спрощують керування сайтом. Тому я прийняв рішення зробити мінімальний функціонал і зачекати кілька тижнів, доки розробники адаптують потрібні мені модулі.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?