Нестандартні Windows'и — 1. WinFLP.

Що і як робити при інсталяції XPюшки я вже колись писав. Тепер пропоную Вашій увазі огляд нестандартних дистрибутивів Windows'a i на першому місці йде Microsoft’івське «рідне» творіння — Windows Fundamentals for Legacy PCs, або скорочено WinFLP.

Це спеціальна редакція Windows XP оптимізована для роботи на малопотужних комп’ютерах. Доступна для клієнтів, які мають так звану корпоративну ліцензію — один ключ на необмежену кількість комп’ютерів без потреби активації. Відповідно до WinFLP підходять всі ключі від таких Windows'ів.

Процес інсталяції докорінно відрізняється від стандартної XPюшки. Насправді він більше нагадує оновлення від попередньої версії: спочатку запускається мінімальна оболонка Windows'а (можна не розпочинати інсталяцію, а, скажімо, запустити перевірку диска чи ще якусь службову процедуру), а вже в ній — графічний інсталятор, який запитує вас на який диск ставити систему, які компоненти ставити, а які ні, з якими параметрами форматувати файлову систему (можна вибрати розмір кластера та ввімкнути стискання файлів на NTFS) а також букву диска, тобто це єдиний Windows, який можна поставити на диск Z: без додаткового «шаманства». Етап форматування — обов’язковий (і це правильно!), тому свої дані з системного диска попередньо слід прибрати.

Також задаються стандартні питання про ім’я користувача, назву компанії, назву комп’ютера і робочої групи, параметри мережі та просять задати пароль адміністратора. От тільки ніде не попередили, що пароль повинен відповідати мінімальним вимогам безпеки: містити великі та малі літери і цифри. Якщо задати пароль, що не задовільняє ці вимоги, то система поставиться, але ввійти в неї ви не зможете. Microsoft рулить...

Після введення всіх даних вам їх ще раз покаже для перевірки (крім пароля, звичайно) і лише після цього розпочнеться власне процес інсталяції.

Основна маса процедур виконується до перезавантаження, а от при інсталяції драйверів та служб цих самих перезавантажень може бути досить багатенько і перший раз складається враження, що інсталятор збоїть і постійно перезапускається. Насправді все в порядку — просто так реалізований процес установки цієї версії.

Після завершення інсталяції ви отримуєте систему, яка порівняно швидко працює, займає помітно менше місця на диску і при цьому підтримує всі програми і драйвери Windows XP. Навіть оновлення здебільшого підходять XP-шні, лише ServicePack-3 для WinFLP свій специфічний, але я його ставити не раджу — система від нього помітно сповільнюється і розростається в розмірах. Краще вже діри безпеки залатати якимись іншими засобами.

Так що, якщо у вас є старенький комп’ютер, на який треба поставити MS Office 2010 — WinFLP до ваших послуг.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?