Нестандартні Windows'и — 2. Windows XP 75Mb edition

В продовження теми про продукти життєдіяльності Біллі Ґейтса сьогодні пропоную вашій увазі ще один вдалий приклад того, що маючи прямі руки, можна творити дива.

Назва 75Mb edition говорить сама за себе — інсталяція цього екземпляра займає всього 75 мегабайт і поміститься навіть на CD в форматі візитки (хто ніколи не бачив або не пам’ятає — такі теж були. Використовувалися здебільшого для роздачі презентаційних матеріалів). Хоча в статті про інсталяцію та настройку XPюшки я застерігав проти використання збірок, бо в них може бути напхано казна-чого, тут явно не той випадок — творці Windows XP 75Mb edition явно туди нічого зайвого впхати не могли.

Не варто й згадувати, що ставиться ця крихітка дуже швидко, а працює ще швидше — адже в ній збережено лише мінімальний необхідний набір компонент, достатній для запуску системи. Все решта — драйвери відео, звуку і т.ін.вам доведеться доставляти самостійно (хоча будемо чесні самі з собою: драйвери від виробника все одно працюють краще ніж Microsoft'івські і все одно ми зазвичай ставимо їх).

Неперевантаженість системи дає дуже відчутний приріст швидкості і цим радо користуються ґеймери, власники старих комп’ютерів та ті хто просто хочуть комфортно працювати, а не пити каву поки запускається чергова програма.

На жаль не обійшлося в цій бочці меду без ложки дьогтю: збірку робили буржуїни і вони начисто викинули кирилицю, як самі розкладки клавіатури, так і можливість їх доставити. Для повернення цього функціоналу треба трохи поколупатися в реєстрі, встановити український langpack i щось типу Punto Switcher'a (для значка в треї). Зате через годину розбору польотів в вас получається ультрашвидкий і ультрапортативний Windows, який має українські шрифти і розкладку. Мова інтерфейсу все ж залишається англійською, але я вважаю, що так і краще — якщо щось треба зробити по інструкції з інтернету, то там найімовірніше знайдеться саме опис для англійського Windows'a, часто — для російського і зовсім рідко — для українського.

Можливо це для когось має значення: вхід в систему відбувається автоматично для одного і того ж користувача. Інших користувачів можете створювати скільки завгодно — вони ігноруються процедурою входу, але можуть використовуватися для мережних підключень.

Після інсталяції всіх драйверів від виробників (відео, звук, чіпсети мат.плати) все одно залишаться пристрої зі знаками питання. Якщо дуже хочете встановити драйвери і до них, то вам знадобиться папка C:\Windows\Inf з повної XPюшки і компакт-диск тої-ж таки повної XPюшки. Папку записуєте на мінімальні систему під будь-яким іншим іменем (C:\XPdrivers\ наприклад) і в диспетчері пристроїв по черзі на кожному «знакопитальному» пункті кажете, що хочете оновити драйвер і його слід шукати в цій папці.

На виході — операційна система з мінімальною «розфарбовкою», мінімальним набором служб, лише необхідними драйверами і максимумом ресурсів для ваших задач.

Побічний ефект: система захищена від більшості мережних вірусів, оскільки потенційно «діряві» компоненти в ній просто-напросто відсутні (як пишуть у всіх посібниках по інсталяції Linux'a — не встановлюйте непотрібних пакетів, бо те чого немає, хакери зламати не зможуть).

Питання ліцензійності такої системи теж вирішується дуже просто: по функціоналу вона очевидно менша навіть за Home Edition, тому змінами в реєстрі її без проблем можна при потребі зробити будь-яким необхідним edition'ом, прописати саме ваш ключик і ніхто не зможе довести, що це не так. А право на техпідтримку, яке втрачається при «обрізанні» системи ... Я ще не бачив, щоб нею (техпідтримкою) хтось користувався.




 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?