Як працювати на Windows без антивіруса

Спочатку анекдот:

Діалог в часи появи двоядерних процесорів:
— Для чого тобі двоядерний процесор?
— На одному ядрі буде антивірус працювати, а на іншому вся решта система.

Якщо у вас є антивірусна програма в режимі постійного захисту, то погляньте в «Диспетчер задач» і переконайтеся, що доля правди в цьому жарті дуже велика — доки не запустите щось справді нагружаюче: забавку якусь, фото-, відео- чи музичний редактор або ще щось досить ресурсоємке, доти антивірус буде найбільшим споживачем ресурсів (ще й чималих!). І якщо процесором він просто змушений ділитися, то пам’ять, яку він «зажер» система навіть не має шансу скинути в SWAP-файл, бо вона постійно використовується.

На сучасних потужних комп’ютерах це все не дуже заважає, але навіть на них стає набагато приємніше працювати, коли вимкнути чи взагалі видалити антивірус, то що вже говорити про комп’ютери кількарічної давності в яких і процесори слабші, і оперативної пам’яті в рази менше — для них постійно активний антивірус стає просто недозволеною розкішшю.

З іншої сторони — якщо його вимкнути, то система стає відкритою для різної зарази і з часом щось та й вчепиться. Істина, тобто в нашому випадку — комфортна робота, як завжди, десь посередині: додаткові налаштування системи і додаткова дисципліна користувача (тобто вас) дозволять вам якщо й не повністю відмовитися від антивіруса, то принаймні вимкнути його постійний захист — точно.

Налаштування (багато чого детальніше писав в статті про інсталяцію):

  1. Вимкнути, а краще видалити зайві протоколи і служби мережі (в домашніх умовах часто достатньо залишити лише TCP/IP v4)
  2. Вимкнути зайві бездротові мережеві адаптери (не робите нічого з Bluetooth чи WiFi — вимкніть, буде потреба — ввімкнете)
  3. Вимкнути зайві служби (і ресурси звільните і потенційні точки атаки приберете)
  4. Вимкнути автозапуск носіїв по рецепту від Mictosoft'aабо якоюсь утилітою
  5. Увімкнути в властивостях папки відображення прихованих і системних файлів та всіх розширень: бачити з чим саме в даний момент працюєте при вимкненому антивірусі конче необхідно.
  6. Відмовитися від використання Internet Explorer'a i встановити будь-який інший бровзер на свій смак (тільки не Maxthon чи інші збочення, які насправді є моддінгом того є IE)
  7. Створити на дисках, флешках, картах пам’яті, фотоапаратах, плеєрах і т.д.папку autorun.inf. При підключенні такого диска до зараженого комп’ютера сам autorun-вірус, звісно на нього потрапить, а от самостійно запуститися на іншому вже не зможе.

Тепер перейдемо до користувача. Насправді правило одне: «Включити логічне мислення», але через те, що в людей з гуманітарним складом розуму* це часто буває mission impossible, то розпишу детальніше на що слід звертати увагу.

  1. Повністю читайте назви файлів, які відкриваєте. Улюблений трюк вірусів: підмінити розширення на виконуване (.exe, .bat, .pif, .cmd, .com) встановити схожу іконку, а оригінальний файл приховати. Саме для виловлювання таких «трюкачів» ми і вмикали відображення розширень і прихованих файлів.
  2. Систематизуйте записи на змінних носіях і періодично переглядайте чи не з’явилося чогось стороннього. Як правило сортування файлів по папках з кириличними назвами дозволяє легко виявити більшість заражень: віруси створюють англомовні папки з назвами скожими на системні (найпопулярніша — RECYCLER)
  3. Не запускайте виконуваних файлів отриманих з ненадійних джерел — з флешки, з пошти, не з офіційного сайту і т.д. Якщо є можливість — краще самостійно скачайте з офіційного сайту. Якщо ж ні — запустіть антивірус вручну і проскануйте саме ці файли.
  4. Виділіть час раз на день/тиждень/місяць (як самі собі вважаєте за потрібне, але РЕГУЛЯРНО!) для повного сканування системи. Якщо у вас все систематизовано, то різні частини можна сканувати з різною періодичністю, наприклад файловий архів можна сканувати відносно рідко, а інстальовані програми і системні папки — частіше.

Звісно ж якщо комп’ютером користується вся родина і «видресирувати» всіх просто немає можливості, то нікуди ви від постійно ввімкненого антивіруса не подінетеся.

* Гуманітарним складом розуму зазвичай називають відсутність математичного — теж анекдот, але теж з великою долею гіркої правди.




Boykot!
 

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?