Блогобитва — 1. Підсумки чвертьфіналів

Якщо раптом хтось ще не знає, то розповім. На сайті ukr-net.info проводиться акція «Блогобитва» — змагання між україномовними блогами по принципу «подобається — не подобається». Сьогодні стали відомими результати чвертьфіналів першого турніру (сміливо можу так казати, бо адміністрація вже оголосила, що буде продовження) і чотири переможці перейшли у півфінал, а чотири сайти вибули зі змагання. Як на мене підрахунок голосів трохи кумедний, бо якби голосування було рейтинговим, то при тих же розкладах четвірка лідерів була б трохи інакшою, але маємо те що маємо...

Сама ідея дуже цікава, а тому надалі я свої роздуми щодо неї притримаю при собі, а Вам пропоную короткий огляд вибулих учасників:

По-нашому. Судячи з аватарки автора цей блог має безпосереднє відношення до самих організаторів Блогобитви і його «виліт» лише зайвий раз доводить, що конкурс об’єктивний. Сам блог досить політизований, а особисто мене від політики вже трохи тріпає. Очевидно я такий не один і це негативно позначилося на результатах першої пари чвертьфіналу.

Блог Владислава Мислінського. Найсправжнісінький блог — «що бачу те і співаю». Більшість постів дуже живі і цікаві, вийняток — все що стосується Internet’y i блоггінгу: тут автора перемикає на дуже сухий тон і читати стає нуднувато. «Виліт» цього блогу став для мене несподіванкою, я щиро сподівався, що перекос голосів буде в його сторону.

Світ фотографій. Фотоблог молодої, проте дуже талановитої фотохудожниці Ярини. Як чувак, що і сам любить з непоганою фототехнікою пошастати куди попало, я знаю що пишу, а пишу я, що роботи на блозі просто супер і я білою заздрістю заздрю таланту і працелюбству авторки. Проте попри всі мої дифірамби перемога цьому блогу «не світила» ажніяк — суперник дуже «розкручений» і, чесно кажучи, для мене стало сюрпризом, що «Світ фотографій» взагалі зміг виступити з ним на рівних.

Мобільні технології. Не зовсім блог — це швидше тематичний сайт про мобільний зв’язок і телефони. Хлопаки зайняли цікаву нішу в Українському internet-просторі і, оскільки україномовних сайтів цієї тематики дуже мало, мають непогані шанси стати потужним ресурсом. В цій бочці меду є невелика ложка дьогтю, яку я навіть попри особисте знайомство з авторами, оминути увагою не можу — пацани зловживають копіпастом. Переклад — це класно, але хотілося б бачити їх власний погляд, а він проривається дуже рідко. Нажаль.

Такі-от розклади. Буду слідкувати за розвитком подій і походу висловлювати свої думки.

Технології HomePNA та Powerline або як зекономити гроші на мережні дроти

Колись у своїй статті на блозі Воробуса я рахував вартість побудови «домушної» мережі і получилося, що найдорожчими компонентами є комутатор та кабель, а все решта можна організувати за відносно невеликі гроші. Цікавою альтернативою є Wi-Fi, але в неї є два суттєвих недоліки:
1)Низька швидкість за рахунок того, що точка доступу працює як концентратор
2)Велика кількість факторів, що гасять та спотворюють сигнал

Інші альтернативи я, признаюся чесно, просто не шукав, але, як це часто буває: якщо цікавишся якоюсь темою, то з часом новини по цій темі самі тебе знаходять. Саме так сталося і на цей раз — в прайсі однієї фірми мені трапилися пристрої HomePNA і я почав читати що це таке, а попутно знайшов схожу технологію Powerline і вирішив Вам про них розповісти.

Кілька слів про налаштування Wi-Fi

Мобільні технології, до яких ми вже звикли в царині зв’язку помаленьку починають виходити на конкурентноспроможний рівень і в комп’ютерній галузі. Зокрема вже зараз важко знайти людину, яка не чула про бездротовий стандарт Wi-Fi.

Звичайно коли все підключено дротами це і надійніше, і безпечніше, і швидкість роботи його більша, але є ряд ситуацій, коли зайвий дріт або недоречний, або його немає куди підключити або його просто немає :-D.

IP-телефонія

Одразу ж мушу зазначити, що до мережі Skype в мене не таке категоричне відношення, як в авторів сайту ip-tele.at.ua, звідки взята ця картинка. Я обрав її лише тому, що буду описувати конкуруючу технологію, яка з часом справді здатна замінити Skype, оскільки має ряд суттєвих переваг.

Про IP-телефонію ми всі чули бодай краєм вуха, здебільшого через те, що ще в середині дев’яностих, коли комп’ютеризація не була такою повальною це був найдешевший спосіб здійснювати міжнародні дзвінки і ним широко користувалися всі, хто мав родичів, друзів чи просто знайомих за кордоном.

Трошки про сім’ю Мозілл

Mozilla Сьогодні вітайте в гостях Червоного динозавра та його дітей: Вогняного лиса, Громову птицю, Морську мавпу, Блискавку, Птаха сонця та Каміно.

Це не сім'я північноамериканських індіанців, це проект Mozilla та його розробки, що покликані якомога повніше задовільнити потреби користувачів, кожен у своїй сфері.

Електронний листоноша

Sylpheed screenshot Не лякайтеся! Нічого схожого на фільм «Термінатор» я Вам сьогодні розповідати не буду. Мова йде всього-навсього про програму роботи з електронною поштою Sylpheed.

Навіщо взагалі окрема програма, скажете Ви, якщо зараз майже всі поштові сервіси дозволяють читати і писати листи безпосередньо з бровзера? Так-то воно так, але якщо Ви читаєте не лише анекдоти і кулінарні рецепти, а ведете ще й ділову переписку, то при перебоях з Inernet'ом втратити доступ до важливої інформації — це не є добре. Ось в таких випадках Вам і стане в нагоді поштовий клієнт.

ПоQutIM!

Спілкування завжди було ключовим фактором людських відносин, а з появою Internet’у воно набуло нових проявів: миттєві повідомлення, чат, електронна пошта, соціальні мережі, тощо. Ця ніша не залишилася непоміченою розробниками програмного забезпечення і зараз до наших послуг велике різноманіття програм і протоколів, кожен з яких має свої вади і переваги, але тим не менше люди ними користуються і нам, щоб не обмежувати коло своїх віртуальних співрозмовників доводиться реєструватися в різноманітних програмах і мережах.

Звісно ж непогано мати якомога більше можливостей в одній програмі і останнім часом таких програм з’являється чимраз більше. Сьогодні я хочу розповісти Вам про одну з них.

Хто такий FTP...

Після поради у статті Роутер своїми руками використовувати для обміну файлами FTP замість стандартних засобів Windows до мене звернулося дуже багато читачів і обидва задали одне і те ж запитання: «А що таке FTP?».

Роутер своїми руками

Кілька місяців назад на блозі Vorobus’a я «галопом по Європам» описав основні кроки зі створення домушної мережі. Одним з її компонентів передбачався старенький комп’ютер в ролі роутера. В цій статті я хочу детальніше описати потрібне програмне забезпечення — може комусь стане у пригоді.

Працює на AutoGenCMS 0.2.6

А чому це всі вирішили, що в сайта має бути шапка?